Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Пут на Арктик, дечија играчка и СКАНДАЛ: Ово је прича о НАЈЧУВЕНИЈЕМ столу на свету

Када следећи пут видите снимак из Овалног кабинета Беле куће обратите пажњу на радни сто америчког председника.

1609773542_Whitehouse.PNG
Фото: Instagram/ screenshot whitehousehistory
Oglas

У Овалном кабинету Беле куће налази се дуборезом лепо украшен радни сто који се назива "резолут сто". Од 1880. године, када је краљица Викторија овај сто поклонила председнику Рутерфорду Хајесу, користили су га сви амерички председници, осим једног.

Прочитајте још: Погледајте мало БОЉЕ овај БОДЕЖ, да ли видите нешто ЧУДНО?

Моника Левински
На овом столу се, измешу осталог, одиграла занимљив скандал "плава хаљина" између Била Клинтона и Монике Левински.

Џон Кенеди је овај сто из источног крила Беле куће пребацио у Овални кабинет. Испод овог стола се аутићима играо мали Џон Јуниор, син Џона Кенедија, а који је пре неколико година несрећно страдао у авионској несрећи код Мартиних винограда.

На овом столу је амерички председник Доналд Трамп потписао са председником Александром Вучићем историјски споразум о Комсету.  Међутим, то није разлог зашто је овај сто надалеко чувен. И веома важан.

Британска експедиција на Арктик је кренула по злу и брод је окован ледом.
Сто Фото: Instagram/ screenshot whitehousehistory

Наиме, сер Џон Френклин је 1852. године покренуо експедицију једрењаком ХМЦ Резолут. Британска експедиција је кренула на Арктик. Маја 1854. године британски истраживачи су напустили брод окован ледом, јер им је претила сигурна бела смрт.

Септембра 1855. године капетан Бадингтон је на китоловцу "Џорџ Хенри" угледао брод на пучини. Пошто су заставом поздравили колеге на мору схватили су да им нико не узвраћа и приближили су се броду.

Прочитајте још: Направила је СЕЛФИ и следила се од СТРАХА!

Били су шокирани схвативши да је реч о изгубљеном "Резолуту" на којем није било живе душе. Одвукли су га до обале САД. Брод је комплетно поправљен и послат, као поклон, енглеској краљици.

Прочитајте још: Раде Поповић, начелник Београдске криминалистичке полиције, добио је ЗАДАТАК: Ко је убио мултимилионерку Драгу Митрићевић?

Једрењак је под заставом британије пловио још три деценије, а онда је краљица је наредила да се од храстовог дрвета направе три радна стола. Један сто је 26. августа 1880. године стигао у САД и уручен је председнику Хејсу.

Постоје још три стола
Исти сто је добила удовица капетана Хенрија Гринела и данас је у Бредфордовом музеју. Од "Резолута" је направљен и сто за јахту краљице Викторије и налази се у Кенсингтоснкој палати. Трећи је, можда, добила удовица Џона Френклина.

Сто је остао исти до Френклина Рузвелта који је тражио да се направе измене због његових ногу. Рузвелт је био хендикепиран и користио је инвалидска колица. Део код ногу је добио вратанца кроз која се касније провлачио мали Џон Кенеди.

Сто је само једном напустио Белу кућу. То се догодило 1963. године приликом изложбе, а обухватала је ствари који је користио управо убијени председник Џон Кенеди. Тадашњи председник Линдон Џонсон је дозволио да се радни сто, уз библиотеку, однесе у Смитсониан институт.

Прочитајте још: Уран у Бику у јануару доноси финансијски ЗЕМЉОТРЕС: Да ли треба улагати у злато и КРИПТОВАЛУТЕ?

Радни сто је у Белу кућу вратио Џини Картер 1977. године. Користили су га сви амерички председници осим Џорџа Буша који је донео свој, али је "резолут сто" и тада остао у Белој кући.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas