· · Коментари: 0
ПОТРЕСНО

ШОКАНТАН СЛУЧАЈ ПРЕД СУДОМ! Девојка (20) ТУЖИ маминог доктора тврдећи да НИЈЕ ТРЕБАЛО да буде рођена

Иви Тумбс, из Скегнеса, Енглеска, покренула је значајан случај "погрешног зачећа" против лекара јер је рођена са спином бифидом и понекад проводи 24 сата дневно повезана са цевима.

1637781893_pjimage--61-.jpg
Фото: Принтскрин/Инстаграм/ evie.toombes

Упркос томе што пати од овог стања, које је узроковано када се бебина кичма и кичмена мождина не развијају правилно у материци, узрокујући јаз у кичми, 20-годишњакиња је успела да направи каријеру у препонском прескакању, такмичећи се против инвалиди и радно способних јахача.

Волела би да није рођена

Иви сада тужи лекара опште праксе своје маме, др Филипа Мичела, због његовог наводног пропуста да саветује њену мајку да узима виталне суплементе пре него што затрудни.

Прочитајте још: ПРОКЛЕТСТВО ГРИМАЛДИЈА: Шарлин и Алберт од Монака – свадбене сузе, ванбрачна деца и мистериозне болести (ФОТО)

Она тврди да, да је доктор рекао њеној мами Керолин да треба да узима суплементе фолне киселине како би смањила ризик од кичмене бифиде која утиче на њену бебу, она би одложила трудноћу док то не учини и као резултат тога Иви се никада не би родила.

Њен адвокат, Сусан Родвеј, рекла је судији Росалинд Кое да скакачица тужи за „што је рођена у оштећеном стању“ и да жели милионску одштету да покрије повећане трошкове живота са инвалидитетом. Али др Мичел „свеобухватно пориче“ одговорност, тврдећи да је госпођи Тумбс дао „разумне савете“. Лекари рутински саветују будуће мајке о предностима узимања суплемената фолне киселине пре зачећа и током првих 12 недеља трудноће како би се спречио ризик од спина бифиде.

Саслушан доктор

Лондонски суд је саслушао 50-годишњу госпођу Тумбс, која је рекла да је отишла код др Мичел у ординацију Хавтхорн како би разговарала о својим плановима да роди прву бебу у фебруару 2001. године.

„Ово је била веома драгоцена одлука да оснује породицу, јер је и сама изгубила родитеље када је била млада“, рекла је судији адвокат њене ћерке госпођа Родвеј. Они су се уздржавали од сексуалних односа све док нису добили савет на овим консултацијама."

Али упркос томе што је током консултација разговарала о фолној киселини, госпођа Тумбс тврди да јој др Мичел није рекао њен значај у превенцији спина бифиде. „Рекао ми је да то није потребно“, рекла је судији. „Саветовали су ми да ако сам претходно имала добру исхрану, нећу морати да узимам фолну киселину."

Госпођа Родвеј је рекла да, да је госпођу Тумбес правилно саветовао др Мичел, не би тако брзо затруднела. Она би паузирала своје планове за трудноћу, започела третман фолном киселином, а затим покушала да затрудни, тврди она. „То је њен доказ који би прочитала о томе и не би покушала да затрудни све док није била задовољна да се заштитила колико је то било могуће“, рекла је она. Да је заиста одложила трудноћу, имала би "нормалну, здраву" бебу - ону која би била "генетски другачија особа" од Иви, додала је адвокатица.

Велика одштета

Након њеног рођења у новембру 2001. године, Иви је дијагностикован lipomylomeningocoele, облик дефекта неуралне цеви кичме који доводи до трајног инвалидитета. Наводи се да је њена покретљивост "веома ограничена" и да ће све више зависити од инвалидских колица како буде старија, а такође пати од проблема са цревима и бешиком, саопштио је суд. Р

Износ Иви тражи још није израчунат јер је случај у току, али је госпођа Родвеј рекла новинарима ван суда да ће "бити велики". 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.