· · Коментари: 0

Говорио је 40 језика, имао је невероватан коефицијент интелигенције, завршио у лудници, а његово име нико не спомиње

Спада у групу најинтелигентнијих људи

1610300570_viki.jpg
Фото: Wикипедиа

Процењује се да је Алберт Ајнштајн имао коефицијент интелигенције 160, Исак Њутн 190, а Марк Закерберг има 152. Ови људи су широм света познати као највећи генији.

Прочитајте још: Како је син поклоном расплакао оца: Видео обилази свет (ВИДЕО)

Међутим, постојао је један човек за којег се верује да је његов коефицијент интелигенције зносио између 250 и 300. У питању је човек којег су својевремено сматрали чудом о детета. Био је изузетан математичар, најинтелигентнији човек у историји, полиглота и надарени писац. 

Вилијам је рођен у Њујорку 1898. године. Његов отац Борис био је угледни психолог који се поносио са четири дипломе Универзитета Харвард. Мајка му је такође била лекар. Како су му родитељи били паметни и успешни људи, исто су очекивали од свог сина. Али, он је надмашио све претпоставке и доказао да је далеко више од просечне особе.

Фото: Wикипедиа

Забележен је податак да је Вилијам са само 18 месеци умео да чита новине. До осем године, сам је научио латински, грчки, француски, руски, немачки, хебрејски, турски и јерменски језик. Осим тога, мали Вилијам измислио је сопствени језик и назвао га Вендергоод. 

Свестан натпросечне интелигенције свог сина, Борис Сидис покушао је да га упише на Харвард, али су га одбили, јер је Вилијам мао само девет година. Две године касније, 1909, Универзитет је прихватио молбу и тако је Вилијам постао најмлађа особа уписана на Харвард. До 1910. његово знање из математике толико се увећало да су професори дозволили да Вилијам предаје на часовима. Звали су га чудом од детета. До 16. године стекао је и диплому из студија уметности.

Прочитајте још: ЈЕЗИВО: Ронилац је био ЗГРОЖЕН оним што је видео у подруму, а сада је то Градска кућа

Познато је да слава може да буде веома напорна и оптерећујућа, нарочито ако је стекнете у раним годинама. Убрзо након дипломе, Вилијам је рекао новинарима да жели да живи "савршеним животом", који је по његовом мишљењу био једино усамљенички живот. Такође је објавио да се никада неће женити. Слава коју је стекао а није је желео, његова одлука одразила се и на притисак који је Вилијам трпео од стране родитеља. Пошто је и сам био угледан и познат, Вилијамов отац желео је да од сина направи звезду. Да би то постигао, почео је да примењује своје знање из психологије на сину и страшно да га притиска и форсира. 

Иако је Вилијам као дете уживао у учењу, када је одрастао његово мишљење се променило и за све је кривио оца. Колико је био љут на оца говори и чињеница да је, када је Борис преминуо 1923. године, Вилијам одбио да дође на његову сахрану. Како су то обично генији радили да се не би ни по чему истицали, Вилијам је такође радио слабо плаћен и обичан посао. Запослио се као помоћник свештеника, али су га људи и даље препознавали, па је и тај посао променио. 1924. године новинари су открили да Вилијам ради слабо плаћен физички посао, али овога пута су хвалоспеви о бунтовном генију изостали - сада су новински наслови исмевали некадашње чудо од детета и истицали како Вилијам више не уме да ради оно што је умео као дете.

То, наравно, није било истина, што се касније и показало кроз мноштво непроцењивих књига које је Вилијам за живота написао под различитим лажним именима.  Иако се трудио да живи у илегали, Вилијам је 1919. ухапшен као учесник насилног протеста у Бостону и осуђен на 18 месеци затвора. Ипак, родитељи су нашли начин да га ослободе из затвора и уместо тога, затворили су сина у санаторијум на две године.

Прочитајте још: ЈЕЗИВО: Да ли сте чули за ЦРНИ музеј и да ли знате где се налази?

Вилијам је цео свој живот провео потпуно усамљен и растројен. Отуђио се од породице и почео да ради као радник на машинама да би састављао крај са крајем. Вилијам Џејмс Сидис, човек који је могао да промени свет, преминуо је изненада у 46. години, услед излива крви у мозак, од чега је преминуо и његов отац.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.