· · Коментари: 0
МИТОВИ

Супротно од цртаног филма! Судбина ПОКАХОНТАС није била РОМАНТИЧНА: Права истина је ПРЕТУЖНА

Званично, брак Покахонтас и Енглеза био је први међурасни брак у САД и склопљен је у Вирџинији 1614. године.

1596102512_pokahont.png
Фото: Треће око

Романсирана прича о Индијанки повезује се са капетаном Џоном Смитом, кога Покахонтас спасава од погубљења, испраћа у Енглеску, а он обећава да ће се вратити по њу... Међутим, истина о Похакохантос није романтична, посебно ако се зна да је она преминула до 22. године.

Прочитајте још: Ким Џонг Унов деда је био ПОЧАСНИ грађанин Београда, а ево шта је ОСТАВИО у српској престоници (ФОТО)

За почетак, није се тако звала. Рођена је као Матоака 1596. године. Била је ћерка врховног поглавице Похатана Вахунсанакаве, у области Сенакомака, која се налази у Вирџинији.

Први међурасни брак
У Америци су међурасни бракови били су забрањени до 1967. Па се тако 12. јуна у САД обележава  "Ловинг деј" - дан када је брачни пар Ловинг добио процес против Врховног суда државе Вирџиније. Тог дана је у 16 америчких држава коначно дозвољен међурасни брак.

Од смрти 1617. године постала је инспирација за стотине слика, песама, представа, филмова и маркетиншких кампања. Њено спасавање од погубљења капетана Џона Смита постало је темељни мит америчке културе.

Право име је крила, а када је покрштена у Ребека открила га је Енглезима.

Колониста Вилијам Стречи говорио је да је Покахонтас био надимак из детинства и значи "мала безобразница", док историчар Вилијам Стит тврди да је њено право  име било Матоака, што су Индијанци из сујеверја крили од Енглеза. Антрополог Хелен Ронтри мисли да је Покахонтас колонистима открила име тек након што је крштена као Ребека.

Покахонас Фото: Треће око

Држали су је као таоца

Сукоб досељеника и Индијанаца је започео крајем лета 1609, па су поглавичину кћерку узели за таоца.

Покахонтас су Енглези држали као таоца и силовали су је, па покрстили

Мало се зна о животу принцезе у заточеништву, а колониста Ралф Хамор је записао да су је "изузетно љубазно третирали", док се у другим наводима тврди да је - силована. Историчарка Хелен Хелен Раунтри тврди да би "било какво злостављање Покахонтас било у супротности са интересима Енглеза". За то време је научила енглески и постала хришћанка.

Џон Смит је био хохштаплер, плаћеник француске и аустријске војске, гусар, преварант...
Смит је "филовао" причу
Да Смит није био баш поуздан говори и то је што је у својим записима навео да је први сусрет са Покахонтас био када је била "десетогодишње дете", док у писму данској краљици Ани наводи да је била "дете од дванаест или тринаест година." 

Џон Смит је био војник, истраживач, адмирала Нове Енглеске и предводио је и истраживање реке Вирџиније и залива Чесапик. Рођен је 1580, а преминуо 1631. у Лондону.

Радио је за оног ко му плати

Пре него што се отиснуо у Америку, био је плаћеник француске војске, борио се за независност Холандије, па се бавио трговином и гусарењем. Као плаћенк борио се и против Турака у Дугом рату (између Аустрије и Турске). Сукоб са Татарима замало га је коштао главе, када је 1602. рањен и заробљен и одведен на Крим, одакле је побегао после две године.

Смит се укључио у план лондонске компаније "Вирџинија" за колонизацију Вирџиније. С обзиром да је постојала несташица хране, јер су досељеници и накнадно довођени, покушао је набави намирнице од Индијанаца.

Супруг принцезе Џон Ролф
Смитова верзија је прерасла у легенду.

Његова верзија гласи да је, док је тражио храну дуж реке, ухваћен и да су га одвели код поглавице, а пуштен је неповређен зато што је Покахонтас "ризиковала да јој проспу мозак" да би га спасила. Прича је прерасла у легенду.

Наводно га је заштитила још једном, 1608. када је њен отац планирао да га убије, а Покахонтас је на време упозорила Енглезе шта се спрема. Наредне године повређен је приликом експлозије барута и одвели су га у Енглеску и - никада се није вратио у Џејсмстаун.

Мужа је упознала у заробљеништву

Покахонтас је мужа упознала током заробљеништва. Ролфова жена и дете су настрадали у бродолому, а Џон је основао плантажу дувана. Причало се да је био добар и побожан човек, кога су неки досељеници осуђивали због женидбе домороткињом. Венчали су се 5. априла 1614. године,  и живели су на плантажи, а син Томас рођен је у јануару 1615. године.

Смит је лагао
Сматра се да су Покахонтас колонисти рекли да је Смит преминуо после експлозије, а она је поверовала у то. Сазнала је да је жив и да је у Енглеској, так када је са супругом отпутовала тамо.
Брак са платажером је донео "мир Покахонтас"

Њихов брак створио је климу мира између досељеника и Похатана (мир је трајао осам година, и назван је "мир Покахонтас"). Када су 1616. стигли у Енглеску, у Лондон су путовали кочијама са још 11 Похатана, међу којима је био и "свети човек" Томокомо. Јануара 1618, Покахонтас и Томокомо су присуствовали пријему на којем им се краљ Џејмс није ни представио.

Када су кренули у Америку она се разболела и умрла, а гроб јој је уништен у пожару.
Зашто је умрла?
Није сигурно шта је био узрок смрти, а говори се о туберкулози, упали плућа, малим богињама, али и о тровању.

Ролфови су неко време живели у Џоновој породичној куци у Хичаму (Норфолк). Када је турнеја по Енглеској завршена пар се укрцано на брод за Америку, али стигли су само до Грејвеснда на Темзи, када се Пакоханотес разболела. Искрцали су на обалу, и она је убрзо умрла. Сахрањена је у цркви Светога Јована, али пожар је уништио цркву, па и њен гроб.

Прочитајте још: По наређењу тајних сила ЦАР је ЖРТВОВАН: Црква тврди да су РОМАНОВИ убијени на РИТУАЛАН НАЧИН

Син Томас је са супругом Џејн добио ћерку, а она син, док је тај син добио шесторо деце и потомци Покахонтас и даље живе у Енглеској.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.