Oglas
Oglas
· · Коментари: 2
ТАКО ЈЕ БИЛО

ВИКТОРИЈА је била кандидаткиња за ПРЕДСЕДНИКА САД: ИСТЕРАЛИ су је на улицу, а дан избора ПРОВЕЛА је у ЗАТВОРУ

Викторија Вудхал се 1872. кандидовала за председника САД, што је резултирало прогоном и јавним подсмехом.

1604560952_HISTORY-Canada.PNG
Фото: Youtube/ screenshot HISTORY Canada
Oglas

У историји "демократске" Америке постоји мноштво сумњивих "детаља". Поред, геноцида над Индијанцима и расна сепарације, једна од интересантних ставки је и то што је женама било онемогућено да гласају све до 1920.

Прочитаје још: Рекао је "Приближите се, дете моје, како се зовете?", "Ја сам Грета", одговори... Остало је легенда

Рушила је табуе
И пре кандидатуре, Викторија је рушила табуе. Била је спиритуалиста и видовњакиња, која је касније основала брокерско друштво и новине, и била је одлучна заговорница права жена.

Ипак, то није спречило једну жену да се још 1872. кандидује за председника Сједињених Држава. Што је још невероватније, Викторија Вудхал се фокусирала на женска права и сексуалну слободу а, у међувремену, њеним путем кренуло је још око 200 жена, премда мање-више нико није чуо за њих, јер на изборима побеђују мушкарци, и то они које кандидују републиканци или демократе...

Жене нису смеле да уђу у кафану саме, а поготово не да гласају...

Кад је започела кампању 1870, жене су биле далеко од добијања права гласа, а ево како то коментарише Скот Клафин, један од потомака госпође Вудхал: "То је било доба у којем жена није могла да гласа, није могла да уђе у ресторан, продавницу или било који други објекат - ако је није пратио мушкарац. Било је контроверзно за жене да раде било шта. Али, она је имала визију да не прихвати такво друштво".

Прочитајте још: Меланија КРАЉИЦЕ: Задала је ЗАДАТАК који ће ТЕШКО нека жена ПОНОВИТИ!

Углавном, 2. априла 1870. главна вест је било њено писмо "Њујорк хералду", у којем је објавила своју кандидатуру, где је, између осталог, написала: "Сасвим сам свесна да цу, заузимајуци ову позицију, на почетку изазвати више подсмеха него одушевљења. Али, ово је епоха наглих промена и запањујуцих изненађења. Оно што данас може изгледати апсурдно, сутра це имати озбиљан аспект."

Жене су се буниле, али авај... Фото: Youtube/ screenshot HISTORY Canada

Прочитајте још: Чувени ИНДИЈСКИ АСТРОЛОГ предвиђа ПОБЕДНИКА у САД: Ноћас ће се борити слаби МАРС против ЈАКОГ ЈУПИТЕРА

Залагала се за развод!
Посебно је нападана због отворене подршке слободној љубави, што је у том тренутку значило само веровање да жене треба да имају слободу да бирају за кога желе да се удају и да - имају право да се разведу! Због тога су је јавно исмевали, а карикатуриста Томас Наст дословно ју је приказао као ђавола у "Харперс виклију".

Две године касније, Вудхал је званично номинована за председничког кандидата испред Странке једнаких права. Међутим, ова кандидатура је Викторији створила озбиљне проблеме, чим је завршена номинациона конвенција. Почело је срамоћење у националној штампи, због онога што су многи Американци сматрали радикалним уверењима.

Избачена је из стана, ћерка истерана из школе...

На крају се догодило оно што се данас назива деложацијом, односно - Викторију је станодавац избацио, и имала је чак и егзистенцијалних проблема.

Супруг је све време подржавао Викторију!

Читава породица је била присиљена да спава у Викторијиној брокерској канцеларији, јер нико у Њујорку није желео да јој изнајми стан, а 11-годишња кћерка Зула је у међувремену била приморана да се испише из школе, јер други родитељи нису желели да Зула утиче на њихову децу. Интересантно је да је Викторију њен други супруг Џејмс Блад подржавао у борби.

Прочитајте још: ЖЕНЕ из породице ТРАМП диктирају трендове! Ево који МОДЕРНИ КАПУТИ су обележили КАМПАЊУ

Док ју је национална штампа "растурала", госпођа Вудхал је напала неке дотадашње савезнике, сматрајући да су је изневерили. Последња "кап у чаши" била је када је прозвала бившег пријатеља, пречасног Хенрија Варда Бичера, за кога је тврдила да је имао десетине афера. Када је објавила ове наводе у својим новинама, ухапшена је због кршења моралних закона и сам дан избора провела је у затворској ћелији. Није познато колико је људи гласало за њу.

Прочитајте још: Патријарх Дожић се следио када је видео како краљ Александар вуче конопац "МРТВАЧКОГ ЗВОНА": Било му је јасно шта следи

Вековима касније, једина озбиљна кандидаткиња за председника била је Хилари Клинтон.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas