Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТРАЖИВАЊЕ

Које место на свету је заузела СРБИЈА? Ево где је НАЈТЕЖЕ, а где НАЈБОЉЕ да се родите као ЖЕНА!

Талибански режим је познат по својим окрутним ставовима према женама и цео свет је у неизвесности од нових мера које ће наметнути женама у Авганистану.

1629725392_burka-1003353_1920.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Када је реч о равноправности, ниједна држава на планети још увек нема све што је потребно да би се могло да рећи да више нема потребе за борбом и да жене могу да буду безбрижне и потпуно једнаке у сваком смислу. Пре две године, објављени су резултати истраживања о томе где је, на светском нивоу, женама најбоље, а где најгоре.

Прочитајте још: У срцепарајућем ОТВОРЕНОМ ПИСМУ, доктор објаснио зашто проверава Фејсбук мртвих пацијената, пре него што вест саопшти родитељима!

Без савршене земље за жене

Институт за жене, мир и сигурност америчког Универзитета у Џорџтауну је, у сарадњи с Инситутом за истраживање мира у Ослу, узео у обзир глобалне разлике између земаља када је мерио учешће жена у друштву, осећај безбедности и изложеност дискриминацији, који су кључни индикатори положаја жена у некој средини. Уз још три поткатегорије, ови показатељи треба да нам покажу колико су жене оснажене (или нису) у неком друштву.

Србија на 24. месту по поштовању женских права, док су САД на 19. месту.

Када је реч о инклузији жена, узети су у обзир представница у влади земље, употреба мобилних телефона, запослење, приступ финансијама и образовање, за осећај безбедности су анализирани безбедност комуникација, организовано насиље и насиље од стране партнера, док су у трећу групу сврстани сексизам, дискриминаторне норме и антидискриминациони закони.

Резултати истраживања су указали на велике разлике у положају жена између земаља, али и чињеницу да не постоји ни једна држава на свету са савршеним резултатом, нити са потпуно негативним.

Фото: Пиксабеј

Која држава је најбоље место за живот жена?

Према извештају који је објавио институт Универзитета у Џорџтауну, на првом месту нашла се Норвешка, као земља у којој је најбоље бити жена, док друго место зазима Швајцарска, а треће Финска.

Следе: Данска, Исланд, Аустрија, Велика Британија, Луксембург, Шведска, Холандија и Канада. Потпуно неочекивано (или не?), Сједињене Америчке Државе, које се обично сматрају најистакнутијим борцем за равноправност по многи питањима, заузеле су тек 19. место.

Која држава је најгора за живот жена?

Најтеже је женама у Јемену, који заузима последње, 167. место, а одмах изнад је био Авганистан, али треба имати у виду да је истраживање спроведено много пре него што је дошло до успостављања талибанског режима, познатог према бруталности према женама. Следе Сирија, Пакистан, Јужни Судан, Ирак, Демократска Република Конго, Централноафричка Република, Мали, Судан, Либија...

Фото: Пиксабеј

Стање на Балкану?

Србија предњачи у региону што се тиче права жена и заузела је 24. место. Први после нас су Хрвати (32. место), затим Северна Македонија (37. место), Бугарска (39. место) и Црна Гора (40. место).

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas