· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Звали су га "СВЕТАЦ из Бајлова", био је просјак који је обновио више православних цркава него држава

Добри Добрев је деценијама сакупљао прилоге испред православних храмова у Софији и све давао - за обнову цркава

1613048327_DobriDobriev.PNG
Фото: Youtube/ screenshot Иерей Георгий Максимов

Просјак који је обнављао цркве Звали су га "светац из Бајлова". Живео је 103 године. Ускоро ће се навршити две године од смрти чувеног деда-Доброг, бугарског добротвора који је заиста оправдао своје име и презиме: Добри Добрев.

Прочитајте још: Јована Арсић (24) кратко описала живот на Космету: Имамо 4 кафића и 4 бутика, али недостаје ми само дружење

Рођен је 20. јула 1914. у селу Бајлову у близини Софије и познат је по томе што је помогао рестаурацију и опстанак многих бугарских цркава. Отац Димитар је погинуо у Првом светском рату, а мајка Катерина сама је одгајала децу. Добри се бавио пољопривредом, а 1940, када је Бугарска већ "загазила" у Други светски рат, дошло је време и за женидбу...

Фото: Youtube/ screenshot  Иерей Георгий Максимов
Сву имовину поклонио је цркви и урадио нешто невероватно.

Приликом бомбардовања Софије, пројектил је пао близу њега, што му је знатно оштетило слух. Имао је четворо деце, од којих га је двоје надживело, а током година потпуно се одвојио од материјалних аспеката живота и у посветио се духовном.

Сваког дана је ишао пешице у Софију.

Пример који је касније дао својом великодушношћу и подвижништвом учинио је да га многи данас зову свецем из Бајлова.

Прочитајте још: Пријавила се за посао, па добила одговор који ју је РАСПЛАКАО: Писмо је хит, а људи су збуњени: "Да ли је ово слатко или језиво?" (ФОТО)

Пре 20 година одлучио је да сву своју имовину поклони Цркви и живео је врло скромно, у кућици поред цркве Светих Кирила и Методија у родном селу, а о њему је бринула кћерка. Истовремено, започео је мисију прикупљања средстава за цркве, а то је чинио на необичан начин: готово сваког дана ишао је пешице или аутобусом у Софију и просио пред вратима храма Александра Невског или цркве Светих седмочисленика.

Сваки дан је стајао на вратима црве Свети Александар Невски Фото: Пиксабеј

Живео је као испосник и у крајњем сиромаштву, јер је сав сакупљен новац поклањао. Преминуо је после кратке болести 13. фебруара 2018. у манастиру Кремиковци, где је боравио последњих година, а сахрањен је 15. фебруара у порти цркве Светог Кирила и Методија. Сахрани су присуствовали бугарски патријарх Неофит, десетине свештеника и стотине верника.

Дао је највећу донацију саборној цркви у Софији у последњих 100 година.

На крају су и сведени рачуни: Добри је укупно донирао преко око 40.000 евра), које је "зарадио" прошњом. Године 2005. поклонио је 10.000 лева за цркву у свом селу, 2007. године 25.000 лева за обнову манастира Елешник и цркве у селу Горно Камарци, 2008. помогао је обнову цркве у Калоферу, а 2009. донирао је 35.700 лева патријаршијској катедрали Александра Невског у Софији - што је највећа лична донација у последњих 100 година историје храма.

Прочитајте још: "Ово је моја последња објава": Позната тик-токерка извршила самоубиство (ВИДЕО)

Ипак, никада му нису званично додељене почасти. Али, и без официјалних признања, бугарски народ га воли и поштује, па је 2018, после његове смрти  покренута веб-страница њему посвећена и осликан мурал. И нико не заборавља његове речи: "Крај света је тамо где се доброта завршава".

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.