Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЕВО ЧИЈА НОГА НЕ СМЕ ДА КРОЧИ НА ОСТРОГ: Постоје строга ПРАВИЛА ПОНАШАЊА НА ОВОМ СВЕТОМ МЕСТУ, а једно се никако не ради

Манастир Острог, посвећен Светом Василију Острошком, један је од најпознатијих и најпосећенијих у Српској православној цркви. Многи не пропуштају прилику да посете ово свето место кад год их пут нанесе у Црну Гору.

1697979573_23491_ostrog_f.jpg
Фото: Новости/И. Маринковић
Oglas

Сам манастир је у стени, а пут до њега представља мало ходочашће. Ипак, оно што је јако важно јесу правила која постоје и којих свако ко крочи у манастир мора да се придржава. Правила важе како за одећу, тако и за сувенире.

Веома је битно како приступамо светињи, однсоно како смо обучени. Одећа нам говори поштовање према месту на ком се налазимо, али и људима у њему. Жене треба да су повезане са марамом, неоткривених ногу и руку, а мушкарци дуге панталоне и мајице дугих рукава. Често се може приметити код туриста да не прате правила манастира.

На Острог можете понети личне ствари и ствари својих ближњих, где се остављају да преноће поред моштију Светог Василија Острошког. Након ноћења ствари су благословене. То је као да вас је лично Свети Василије благословио.

Поклоници добре воље носе и дарове монасима, а то може бити кафа, шећер, уље и други дарови. Из манастира можете купити освећену водицу и уље, или, пак, запалити свећу за здравље ближњих, али за душе преминулих.

Без молитве не сме се носити сувенир

Оно што никако не смете је да узмете нешто из манастира - па чак ни каменчић или цвет. Без питања и молитве ништа се не узима и носи кући као сувенир.

Људи се често питају "ко не сме да уђе у манастир Острог", али уколико поштујете правила понашања манастира и приступате чистог срца, свако је добродошао. Уколико имате додатне дилеме и духовна питања за путовање на манастир, разговарајте са својим свештеником који ће вам дати потребне одговоре.

У манастиру су десила безбројна исцељења, које монаси редовно записују и чувају као подсетник чудотворних моћи ове светиње.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas