· · Коментари: 0

Како се ГАЈИ јоргован, симбол УСКРСА: Легенда каже да је настао од Богородичиних суза, а има и лековито дејство

Са разлогом је украс многих дворишта.

1618582040_jorgovan.JPG
Фото: YоутубеПринтсцреен

Скоро да не постоји старије куће које у свом дворишту нема јоргован, ствар и по неколико десетина година, а који шири најлепши мирис на свету - интензиван, јак и незабораван.

Ова биљка је веома лепа баш зато што је од природе без икаквих мењања створена да буде са тако лепим и крупним цветовима и дивног мириса.

Како се гаји најлепше дрво

Поред класичног плавог тј лила јоргована постоји бела форма јоргована, који је такође јако леп.

Међутим занимљиво само је рећи да је јоргован врста која је тако лака и издржљива за гајење, чак је можемо и уништавати она ће се поново вратити. Стога уколико гајимо јоргован, он ће поново цветати и много пута дати велики број изданака.

Сваке године након цветања јоргована треба одрезати неке од грана. Тим одрезивањем ми ћемо подстакнути биљку да даје нове и свеже квалитетне изданке који ће се формирати тако да на врху садрже два пупољка, пише агромедиа. Из њих ће се формирати лепи цветови крупне стојеће цвасти а не ситне мале савијене цветове. Орезивање јоргована није неопходно али ће подстаћи богатство цветова.

Можете га и сами посадити као хибрид

Јоргован се може гајити као биљка која је самоникла али се може купити квалитетан хибрид јоргована. У зависности од тога коју форму јоргована гајите, цветање првих сорти јоргована може почети већ почетком априла. Такође, постоје јорговани који цветају крајем априла па чак и до средине маја. Такве врсте имају продужено цветање и њихови су цветови сами по себи квалитетни. 

Лековита својства јоргована

Поред тога што је првенствено декоративна биљка, он спада и у лековите врсте. Његови листови и цветови се могу користити за различите приправке, те је због тога веома цењен. Осим тога, семе касније које остане након цвета се користи у различите медицинске сврхе.

Легенда о јорговану

Људи кажу, када су разапели Христа, Пресвета Богородица је скрушена болом и обневидела од плача ходала без циља, не знајући куда иде.

Ходајући под теретом бола, села је да се одмори испод једног дрвета препуног лишћа, али не и цветова. Никада није ни цветало.

Онако уморна је заспала.Тада је са дрвета, полако почело да пада лишће и нежно покривало Пресвету Богородицу да је угреје.

Када се Пресвета пробудила било јој је топло.Видела је лишће по себи.Погледала је дрво изнад ње, било је потпуно без лишћа. Зато јој није било хладно.

Благословила је дрво:

-Буди благословено и миришљаво заувек.

У тренутку се дрво испунило зеленим листовима и први пут је процветало мирисним цветовима.

И тако све до дана данашњег.
Ту негде, око Васкрса.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.