Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
занимљивости

Облик ваших стопала октрива вашу ПРОШЛОСТ? Сазнајте из које етничке групе потичете

Да ли сте икада чули за генеалогију облика стопала? То је концепт из 19. века који и данас има неке присталице. Заснива се на веровању да вам облик стопала може рећи једну од пет древних етничких група којима су припадали ваши преци. Ево шта треба да знате о томе.

1647425696_beach-g6b4e4d32d_640.jpg
Oglas

Истраживање ваше генеалогије данас је много лакше него у прошлости. Са онлајн евиденцијама и дигитализованим копијама готово било ког документа икада направљеног, могуће је пратити велики део вашег породичног стабла чак и без напуштања куће. Међутим, коришћење записа и породичног знања није једини метод који су људи користили у прошлости да би ушли у траг својим породичним стаблима. У прошлости је постојала теорија да се њихово порекло може одредити по облику стопала. У ствари, неки људи и данас верују у ову методу.

Прочитајте јошНАРОДНА ВЕРОВАЊА: Шта значи када вам "игра" ЛЕВО или ДЕСНО око?

Тачан термин за ову конкретну врсту генеалогије је „потекло стопала и прстију“. Претпоставка је да испитивањем облика ваших стопала можете ризиковати прилично тачну претпоставку о томе одакле потичу ваши најстарији преци. Порекло стопала и прстију заснива се на пет основних „облика стопала“: келтском, грчком, египатском, германском и римском. Сваки тип стопала има јединствен дизајн, познат као обрис стопала, а дужине прстију су такође специфичне за сваки тип стопала.

Да ли вам стопала и прсти изгледају келтски? Покушајте да истражите непознату грану свог породичног стабла ако не знате за келтску позадину и видите да ли имате келтских предака. Међу типовима стопала, келтски тип стопала је најсложенији и најнеобичнији. Код „келтских стопала“, само стопало је прилично велико, али велики прст је кратак. Или, можда имате дугачак велики прст, онај који је дужи од свих осталих прстију. Ако јесте, то је египатско стопало.

И, зашто су класификације стопала подељене на келтске, грчке, римске, египатске и немачке? Што се тиче египатских, грчких и римских стопала, ово су идеализовани облици облика тела у класичној уметности. То су биле врсте уметности које су биле поштоване у 19. веку, када је генеалогија облика стопала први пут дошла у моду. А одговарајући облици стопала имају тенденцију да одговарају облицима стопала који се користе у уметности која приказује људе ових цивилизација. На пример, у уметности из античке Грчке, већина људи који су приказани имају облике стопала попут грчког облика у генеалогији стопала. Занимљиво је да је Кип слободе скулптура у грчком стилу, а такође има грчки облик стопала који се види у грчкој уметности и у генеалогији облика стопала.

Док заједништво класичног грчког облика стопала у древној грчкој уметности заиста може значити да је већина старих Грка имала овај облик стопала, то би такође могло једноставно значити да се облик стопала сматрао стандардом лепоте за стопала у старој Грчкој и коришћен је у уметност без обзира да ли је већина људи имала такозвани „савршен облик“ или не.

Древни Египат је имао културно хомогене Египћане, али је такође имао широку палету етничких група и култура из целог античког света који су тамо живели. Као технолошки најнапреднији и најмодернији од древних градова Блиског истока, привлачио је имигранте са стотина па чак и хиљада миља около.

На крају крајева, коришћење генеалогије облика стопала вероватно нема никакве везе са вашим стварним пореклом. Међутим, то је забавна забава за млађу генерацију као средство да се заинтересују за генеалогију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas