Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СТАЉИН ГА ЈЕ НАПРАВИО 50-их: Рудник дијаманата "Мирни" у Русији је толико дубок да може да увуче ХЕЛИКОПТЕРЕ (ФОТО)

Руски рудник дијаманата Мирни друга је највећа рупа на свету коју је направио човек. Дубоко је више од 525 метара са пречником од 3.900 (1,25 километара) стопа. Има могућност усисавања малих авиона и хеликоптера.

1655918189_dcsvd.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/ Радио Фрее Еуропе/Радио Либертy
Oglas

Рудник Мирни у Русији произвео је дијаманте вредне милијарде. То је друга највећа рупа коју је направио човек на свету. Налази се дубоко у сибирском региону источне Русије, постоји мистериозни рударски град "Мирни."

Прочитајте још: Зашто нисам срећан? Ових 8 негативних навика спречавају позитивне ствари да уђу у ваш живот

Мирни је удаљен око 450 километара од Арктичког круга и дом је за око 40.000 људи. Мирни се назива „моно-градом“ јер већина становништва у граду ради за исту компанију Алроса. Чини се да овај град постоји само захваљујући том руднику и људима који ту раде. Мирни се налази поред отвореног рудника дијаманата који је невероватно дубок, толико да зграде у околини изгледају заиста минијатурно: 

Стаљин је наредио изградњу рудника 1950-их да би задовољио потребе Совјетског Савеза за индустријским дијамантима након Другог светског рата. Међутим, нераван терен и време су отежавали рад у руднику. Током зиме температура овде иде до испод минус 40 степени. Постаје толико хладно да аутомобилске гуме пуцају,а уље се замрзава. Радници су наводно били приморани да користе млазне моторе за одмрзавање земље и динамит да прођу кроз пермафрост за изградњу рудника. Био је у функцији све до 1960. године.

Ова огромна рупа произвела је дијаманте укупне вредности од најмање 17 милијарди долара за пола века. Баш у овом руднику је пронађен чувени лимун жути дијамант од 342,57 карата, највећи који је икада пронађен у земљи. 
Број дијаманата који се извлаче из овог рудника чини људе сумњичавим током година, јер нико не зна како је произвео толике дијаманте вредне милијарде долара.

Де Бирс, највећи светски дистрибутер дијаманата, затражио је обилазак рудника како би испитао стопе његове производње. Било је потребно шест година да се добије одобрење, али када је приступ одобрен, добили су само 20-минутни обилазак. Због велике дубине рудника, постоји струја која потенцијално може да усиса мале авионе или хеликоптере. Рудник је поплављен 2017. године када је унутра било више од 100 радника. А данас, рудник Мирни и даље остаје лепа мистерија.

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas