Oglas
· · Komentari: 0

STALJIN GA JE NAPRAVIO 50-ih: Rudnik dijamanata "Mirni" u Rusiji je toliko dubok da može da uvuče HELIKOPTERE (FOTO)

Ruski rudnik dijamanata Mirni druga je najveća rupa na svetu koju je napravio čovek. Duboko je više od 525 metara sa prečnikom od 3.900 (1,25 kilometara) stopa. Ima mogućnost usisavanja malih aviona i helikoptera.

1655918189_dcsvd.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/ Radio Free Europe/Radio Liberty
Oglas

Rudnik Mirni u Rusiji proizveo je dijamante vredne milijarde. To je druga najveća rupa koju je napravio čovek na svetu. Nalazi se duboko u sibirskom regionu istočne Rusije, postoji misteriozni rudarski grad "Mirni."

Pročitajte još: Zašto nisam srećan? Ovih 8 negativnih navika sprečavaju pozitivne stvari da uđu u vaš život

Mirni je udaljen oko 450 kilometara od Arktičkog kruga i dom je za oko 40.000 ljudi. Mirni se naziva „mono-gradom“ jer većina stanovništva u gradu radi za istu kompaniju Alrosa. Čini se da ovaj grad postoji samo zahvaljujući tom rudniku i ljudima koji tu rade. Mirni se nalazi pored otvorenog rudnika dijamanata koji je neverovatno dubok, toliko da zgrade u okolini izgledaju zaista minijaturno: 

Staljin je naredio izgradnju rudnika 1950-ih da bi zadovoljio potrebe Sovjetskog Saveza za industrijskim dijamantima nakon Drugog svetskog rata. Međutim, neravan teren i vreme su otežavali rad u rudniku. Tokom zime temperatura ovde ide do ispod minus 40 stepeni. Postaje toliko hladno da automobilske gume pucaju,a ulje se zamrzava. Radnici su navodno bili primorani da koriste mlazne motore za odmrzavanje zemlje i dinamit da prođu kroz permafrost za izgradnju rudnika. Bio je u funkciji sve do 1960. godine.

Ova ogromna rupa proizvela je dijamante ukupne vrednosti od najmanje 17 milijardi dolara za pola veka. Baš u ovom rudniku je pronađen čuveni limun žuti dijamant od 342,57 karata, najveći koji je ikada pronađen u zemlji. 
Broj dijamanata koji se izvlače iz ovog rudnika čini ljude sumnjičavim tokom godina, jer niko ne zna kako je proizveo tolike dijamante vredne milijarde dolara.

De Birs, najveći svetski distributer dijamanata, zatražio je obilazak rudnika kako bi ispitao stope njegove proizvodnje. Bilo je potrebno šest godina da se dobije odobrenje, ali kada je pristup odobren, dobili su samo 20-minutni obilazak. Zbog velike dubine rudnika, postoji struja koja potencijalno može da usisa male avione ili helikoptere. Rudnik je poplavljen 2017. godine kada je unutra bilo više od 100 radnika. A danas, rudnik Mirni i dalje ostaje lepa misterija.

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas