· · Коментари: 0

Старо народно веровање открива: Ево шта значи СНЕГ у АПРИЛУ

Ово се на нашим просторима не дешава често

1617880077_sneg.jpg
Фото: Д. Балшић

Због тек изникле траве и усева који се тек помаљају, по бокорно озеленелој гори април се назива бољобер, травањ или лисни. Углавном је у знаку васкршњег поста који је, опет, сав у знаку подвизавања, испаштања и молитве.

Међутим, април је месец који је и те како испуњен и ведрим данима, песмом, шалом и игром. А ево и због чега је он толико посебан међу осталим месецима, шта карактерише особе рођене у априлу и како су наши стари предсказивали време на основу временских (не)прилика везаних управо за април.

Народна мудрост каже: “Удај се у априлу када можеш, ужитак за њу, ужитак за њега.”

А особе које су у априлу рођене одликују посебне особине! Деца која се роде у априлу ведра су духа, вредне и добронамерне. Склоне су шали (ипак је Дан шале у њиховом месецу) па и ону на свој рачун. Омиљене су у друштву зато што воле провод, а чување тајни им је ужа специјалност. Ипак, умеју да буду и тврдоглаве, па тешко примају савете чак и када су добронамерни. Здравствено, треба да се чувају цревних болести, као и главобоље.

А ево и каква нас то година, по народном веровању, очекује на основу метеоролошких прилика у априлу:


– Ако је април леп биће ружан мај.

– Ако је април влажан, онда је ваљан.

– Априлска киша је благослов, мајска је још боља.

– Април у киши, мај у цвету.

– Мокар април, сув јун. Сув април, мокар јун.

– Ведре ноћи у априлу опаке су и воћу и вину.

– После априлске грмљавине више мраза нема.

– Што је април тиши и лепши, то је мај љући и бешњи.

– Што пре у априлу трн исцвета, то пре у јуну буде жетва.

– Што болесних не однесе март, то изједе април.

Како наши стари тумачили природне непогоде у пролеће

По веровању, нагли временски преокрет је опомена природе да људи припазе на своје понашање, али и да разреше дилеме које су их дуго мучиле.

Иако, по статистици, у нашој престоници сваке пете године повремено провејавају пахуље у четвртом календарском месецу, оне су углавном пролазног карактера, али опомињу да Баба Мартин „реп“ уме да се протегне дуже него што смо се надали.

По народном веровању, реч је „Бабиним хукама“ које трају од краја марта до чак половине априла. Тад се може десити да мимо реда задувају хладни ветрови и напада снег.

Како је пролеће оличење новог буђења природе, поновног рађања и постизања хармоније, ако до тога не дође природа нас опомиње да припазимо на понашање и почнемо да живимо у складу како са природом, тако и једни са другима, али и сами са собом.

Веровање даље каже да нас снег у априлу подсећа да разрешимо оно што нисмо урадили током претходних месеци, а што нас је блокирало да кренемо даље. Ако то урадите, срећа и благостање пратиће вас у месецима који долазе.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.