Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

12 ЦИТАТА 'ДОКТОРА ЗА ТРАУМЕ' КОЈИ ОТВАРАЈУ ОЧИ: “Покушај бега од бола је оно што ствара још више бола”

Доносимо вам 12 цитата Габора Матеа о болу, трауми и родитељству

1683202690_shutterstock_1361060213-porodica.jpg
Пхото: Схуттерстоцк
Oglas

Др Габор Мате је канадски лекар и аутор, а специјализирао се за трауме из детињства и њихову повезаност са зависношћу. Неповољна искуства из детињства и неиспуњене емоционалне потребе снажно су повезане са зависношћу и дисфункционалношћу. Али такође истиче, иако су та рана искуства врло дубоко записана у нама, она могу да се промене. Ево неких од његових снажних цитата:

"Покушај бега од бола је оно што ствара још више бола."

"Способност да осетимо властиту бол повезана је са нашим најбољим надама за оздрављење, достојанство и љубав."
"Велики део онога што називамо својом личношћу није фиксни скуп особина, већ само механизми суочавања које је особа стекла у детињству".

"Оно што се чини као реакција на садашње околности заправо је поновно проживљавање прошлих емоционалних искустава."

"Највећа штета узрокована занемаривањем, траумом или емоционалним губитком није непосредна бол, већ дугорочна искривљења која узрокују у начину на који ће дете у развоју наставити да тумачи свет и своје место у њему."

"Несвесно, пишемо причу о нашој будућности из наратива темељених на прошлости."

"Аутоматско потискивање болне емоције главни је одбрамбени механизам беспомоћног детета и може му омогућити да преживи трауму која би иначе била катастрофална. Несрећна последица је потпуно отупљивање емоционалне свести."

"Срам је најдубља од „негативних емоција“, и учинићемо готово све да избегнемо тај осећај. Нажалост, наш стални страх од стида нарушава нашу способност да видимо стварност."

“Љубав коју родитељи осећају за своје дете не значи аутоматски и искуство љубави за то дете.”

“Какве год наде, жеље и намере да има родитељ, дете нема директно искуство родитеља као особе већ одгоја.”

“Када покушавамо да отупимо своју рањивост, ми губимо свој пун капацитет да осећамо било шта.”

“Ни једно друштво не може да разуме само себе ако се добро не загледа у своју сенку.”

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas