Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

5 СТАДИЈУМА ДУГОРОЧНЕ КАРИЈЕРЕ и шта значи успети у сваком од њих: Дефинишите шта вас мотивише

Свака дуготрајна каријера пролази кроз одређене фазе – не може у сваком тренутку бити узлазна, као што нам то друштвене норме диктирају

1682422392_shutterstock_215549044-karijera-naslovna.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Почетак каријере и те како се разликује од прогреса у средњем периоду, као и од крајњих година, када би требало полако да се припремате за пензију. Можда сте неке од ових фаза већ прошли, али свакако би било добро да се упознате са сваким од 5 стадијума дуготрајне каријере – јер никада не знате када можете направити потпуни преокрет и упустити се у нову пословну авантуру. Научите више о томе како да навигитаре кроз пословне стратегије и доносите паметне одлуке – и ваша каријера ће брзо процветати!

Дуготрајна каријера – рецепт за успех:
Истраживање могућности

Први каријерни стадијум чини истраживање могућности – пре одабира прве дуготрајније позиције. Иако се период истраживања често везује и за млађе године (након завршетка факултета), не постоји писано правило да ни особе у средњим годинама, које су одлучиле да промене каријерни пут, не могу проћи кроз истраживање нових опција у пословном смислу. У складу са вашим образовањем, почетним искуством, комуникацијским вештинама и жељама – упустите се у истраживање опција, и контактирање релевантних људи који вас могу ближе упутити у каријерно поље у којем се видите. Ово је процес у којем не само што ћете пронаћи оно чиме желите да се бавите, већ ћете и елиминисати опције које ипак нису за вас. Дефинишите шта вас мотивише, и ка чему гајите пословну страст, развијте потребне вештине, и изградите очекивања од будућности – како бисте знали да ли се ваши каријерни планови уклапају са вашом визијом будућности. 

Одабир трајне позиције

Након истраживања, стажирања и краткотрајнијих позиција и пројеката – долази први дуготрајнији посао, у оквиру којег ћете се афирмисати и дефинисати свој каријерни пут. У овом периоду прихватате прву мид-сениорску или позицију, након што сте прошли своје “јуниорске дане” и сада је време да се сусретнете са првим већим каријерним успесима, неуспесима, као и да нађете ментора који ће вас посаветовати и упутити у даље године рада. Користите овај период да додатно “избрушите” своја знања, стекнете званичне сертификате и полако се упустите у тим лидерске позиције, или припремите за њих – јер ће доћи у следећем стадијуму.

Прогрес у средњем периоду

У овом периоду ћете се стабилизовати на одређеној позицији, и усталити у компанији у којој сте, или ћете напредовати и добити сениорску позицију у оквиру свог поља – која ће од вас захтевати нови сет вештина. Свакако, чека вас напредак у погледу позиције, одговорности и новца. Такође, у овом периоду би требало да направите сопствену евалуацију досадашњих успеха и у складу са њом испланирате даље каријерне кораке и потезе. Додатно, чека вас и промишљање о балансу између посла и породице – и доношење одлуке које од ова два ће бити ваш тренутни приоритет. Не кажемо да не можете постићи оба, само је питање стратешког планирања и постављања реалистичних циљева. У овом периоду можете размислити не само о промени позиције и лидерству у оквиру тима, већ и о већој промени – можда одлучите да се у свом пољу даље усавршавате на истој позицији у другој фирми или индустрији. Уколико све прође како треба, стремићете ка директорској позицији на којој ћете се усталити.

Напредак у каснијем стадијуму

У овом периоду каријере, време је да престанете да “грабите” нове прилике за успех, и да себе афирмишете као стручњака и едукатора у одређеној области. Сада сте ви особа која је ментор млађим колегама, која је саветник и може радити у опуштенијем радном окружењу. У овом стадијуму, најчешће нећете имати потребе да напредујете, јер ћете већ бити у прилици да стекнете директорску позицију и стабилизујете се на истој. Такође, сада је време да кренете да размишљате о томе шта вас интересује поред каријере, да се упустите у хобије и провођење више времена са породицом – као и да полако организујете свој престанак радног односа и пензионисање. Можете почети са финансијским планирањем за будућност, и потражити флексибилне позиције консултатора или ментора у другим компанијама или на универзитетима.

Дуготрајна каријера и припрема за пензионисање

И за крај, ту је и припрема за пензионисање. Након дугогодишње каријере, можете изаћи из сталног радног односа, посветити се породици, унуцима и себи. Наравно, у зависности од ваше воље и финансијске ситуације, и након пензионисања можете радити као фриленсер, или се посветити личним пројектима и предузетништву (уколико то већ нисте урадили током ранијих дана). Шездесете и седамдесете године не морају бити “крај ваше каријере и живота”, већ прилика да уживате у безбрижности и плодовима свог досадашњег рада. Консултујте се са стручним лицима у погледу пензионих фондова и паметних инвестиција, а затим радите за своју душу и дајте себи прилику да пронађете нова интересовања и хобије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas