Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

7 начина да ПОБЕДИТЕ ТРЕМУ У ЈАВНОСТИ: Ово су кључни покрети, а ево како треба да разговарате

Јавни наступ може се понекад чинити као застрашујућ задатак. Не ради се само о речима које изговарате, већ и о томе како се понашате. Самопоуздање је кључно, а говор тела игра велику улогу у томе.

1710848740_shutterstock_681206938-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Начин на који стојите, померате руке или чак нагињете главу може много да говори о вашим нивоима самопоуздања. А лепота тога је да су то све ствари које можете контролисати и вежбати. Ових 7 трикова вам може помоћи да повећате самопоуздање када говорите у јавности. 

Исправите држање

Кључни елемент пројектовања самопоуздања је начин на који стојите.Држање се често занемарује, али то је једна од првих ствари које људи примећују на вама. Погнутост може учинити да изгледате несигурно или незаинтересовано, што није утисак који желите да оставите.

Стајати усправно не значи испрсити груди или стајати укочено. Уместо тога, ради се о усвајању природног, усправног положаја који одаје призвук сигурности. Размислите о поравнању кичме, држању рамена уназад и високо подигнутој глави.

Одржавајте контакт очима

Контакт очима је невероватно моћан алат када је у питању преношење самопоуздања. Када особу са којом разговарате гледате директно у очи одајете утисак сигурне особе која пажљиво прати ток разговора.

Такође се ствара посебна врста конекције јер се много тога може прочитати из погледа. На тај начин зрачићете искреношћу коју ће људи око вас препознати и подржати.

Причајте самоуверено

Глас је једно од најмоћнијих оруђа. Тон, јачина и брзина вашег говора могу значајно утицати на то како ће ваша порука бити доживљена. Ако говорите сувише тихо или пребрзо, можете оставити утисак да сте нервозни или несигурни.

С друге стране, говор који је јасан и стабилан, одише самопоуздањем. То показује да сте сигурни у оно што говорите и да вам је пријатно да то поделите са другима. Један од начина да ово вежбате је да снимите себе како говорите. Слушајте снимак и забележите који део сматрате да треба да промените.

Користите отворене покрете

Руке су један од најизразитијих делова тела. Оне могу открити много о нашем нивоу самопоуздања, понекад чак и више од наших речи. Отворени гестови, где су дланови видљиви, а руке опуштене, могу сигнализирати искреност и отвореност. Ово може учинити да се публика осећа угодније.

Напротив, затворени гестови, попут прекрштених руку или стиснутих песница, могу да одају утисак дефанзивности или нервозе.Занимљиво је да је студија часописа Социал Псицхологицал анд Персоналитy Сциенце показала да говорнике који користе веће покрете рукама њихова публика перципира као харизматичније.

Када говорите у јавности, не заборавите да водите рачуна о покретима руку. Користите их да бисте нагласили тачке и пренели страст према вашој теми. То је моћан начин да повећате самопоуздање и ангажујете своју публику.

Искрено се осмехујте

Осмех може много допринети стварању позитивне атмосфере.То су искрени, топли осмеси који могу да опусте све око вас.Када се искрено осмехнете, ослобађа се ендорфин, хормон среће, који помаже да се смањи ниво стреса, пише сајт Хацк Спирит.

Успорите

Пребрз говор је уобичајена грешка коју многи од нас праве када су нервозни. Направите паузе између кључних тачака. Ово даје простора људима око вас времена да упију оно што говорите и такође вам даје тренутак да саберете мисли. Јавни говор није такмичење. Ради се о ефикасном преношењу поруке. Одвојите време, дишите и говорите темпом који вам прија.

Будите своји

Ово је, можда, најважнији савет. Нема смисла покушавати опонашати нечији стил или копирати манире другог говорника. Аутентичност највише одјекује. Када сте истински своји, то блиста и ствара везу са људима, коју ниједна количина увежбаних гестова или увежбаних реченица не може да замени. 

Зато нека ваша јединствена личност заблиста док говорите. Индивидуалност вас чини занимљивим и незаборавним.Бити свој је врхунско јачање самопоуздања. 

(Сенса)

БОНУС ВИДЕО

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas