Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Како да помогнете детету да се ослободи ТРЕМЕ? Ово су савети дечијег психолога

Време је за новогодишње приредбе, концерте и представе, али шта учинити ако дете има трему? Да ли дете дрхти пред одлазак на бину, одједном га заболи стомак када види публику и плаши се јавног наступа? Уколико је то ваш мналишан, важно је да му помогнете да се ослободи тог непријатног осећања.

1703086843_shutterstock_482297092.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Дечији психолог Наталиа Дербенева открива за портал Газета.ру како можете да помогнете детету да се ослободи треме:

Према речима специјалисте, 80% деце се не боји толико колико им је непријатно да се изразе: брину се да ће рећи нешто погрешно или изгледати погрешно.

- Дајте свом детету прилику да више прича. Говорни тренинг је важан не толико за јавни наступ колико за лично самопоуздање детета. Научите га да одговара у потпуности: не једносложно, без грготања, грцања и тако даље. Осим тога, подсетите их на неке једноставне ствари – попут потребе да се поздрави, "збогом"; "хвала", рекла је Наталиа Дербенева.

Као једна од начина да се дете ослободи треме, психолошкиња препоручује учење песама и одломака прозе, јер се тим процесом развија говорни апарат детета.

- Он чује и изговара нове речи, памти њихов изговор и учи њихово значење. Добро је ако одломке које сте научили рецитујете пред другим члановима породице или пријатељима - напомиње психолошкиња.

Наталиа Дербенева је додала да је важно створити разлоге за наступе, а можда се не ради о великим догађајима, већ о домаћим наступима.

- На пример, можете припремити кратку причу са дететом о његовој омиљеној играчки или направити праву презентацију са фотографијама са недавног путовања. Нека ваше дете држи презентацију пред укућанима.

- Вежбање говора је једина сигурна ствар која ће помоћи детету да савлада стидљивост пред публиком. И веома је важно да не буде само честа, већ и променљива. Што чешће стварате различите услове за вежбање, ваше дете ће брже научити да изводи без икаквог страха - објаснила је дечија психолог.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas