Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

АКО НА СВЕТОГ ТРИФУНА ПАДА КИША: Време сутра ПРЕДВИЂА КАКВА ће бити година

Празник који је весник пролећа, буђења природе и љубави међу људима.

1707828985_e030a91831e61461dfc0bbc0256af82877d04547.jpg
ФОТО: СПЦ
Oglas

Српска православна црква и верници сутра 14. фебруара, славе Светог Трифуна, који се сматра заштитником винограда, чуварем усева од непогода и штеточина, али и заштитником искрене љубави свих хришћана.

Српска православна црква Светог Трифуна слави као великомученика који је пострадао за хришћанску веру, не искључујући његов значај заштитника брачне љубави и верности, које су део хришћанске проповеди.

Свети Трифун - дан када се буде природа и љубав, а зима попушта

Према хришћанском учењу, брачна љубав је благословена од Бога, а брачни завет нераскидив, о чему својим делима најбоље сведоче Христови великомученици, међу којима је и Свети Трифун.

У "Охридском прологу" владике Николаја Велимировића пише како је великомученик Трифун погинуо 250. године у Никеји, од мача христоборног римског цара Дакија.

Владика Николај говори о скромности и исцелитељској моћи светитеља Трифуна. Још од детињства на њему је била велика благодат Божја, те је могао исцељивати болести на људима и на стоци, и изгонити зле духове.

Сахрањен је скромно, по његовој жељи, у селу Кампсади у Фригији, где је и рођен.

Светог Трифуна славе многобројни еснафи, виноградари, механџије, а на литургијама се помиње страдање светитеља Трифуна.

На овај дан виноградари излазе у виноград да орежу барем један чокот винове лозе и полију га вином. Верује се да ће грожђе тако добро родити.

Ако на светог Трифуна пада киша, верује се да ће успешно родити шљива и да ће бити добра година. Једно од веровања у народу је да са овим даном стиже пролеће, да се буди природа и најузвишеније осећање код људи, љубав.

У неким селима Шумадије слави се као заветан дан, јер се сматра да он штити села од града и поплаве.

Свети Трифун слави се као крсна слава, а нарочито међу гостионичарима. Стари обичај каже да кафеџије, ако желе да им посао добро иде и наредне године, данас ниједном госту не смеју да наплате вино. Зато, правац кафана и обавезно подсетите власнике на ову лепу традицију!

Према веровању, Свети Трифун је чувар биља и штити га од разних штеточина. Обично се њему моле да сачува њиве и винограде од скакаваца, гусеница и других инсеката.

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas