Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЕКОНОМИЈА

Америчке фирме оствариле рекорд од 4,8 милиона радних места у јуну

Америчка привреда је у јуну отворила радна места рекордним темпом, пошто су компаније преузеле више особља након пада коронавируса.

1593774673_analysis-680572_1920.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Плате су порасле за 4,8 милиона, највише од када је Министарство рада почело да води евиденције 1939. године, уз помоћ поновног отварања фабрика и ресторана. 

Прочитајте још: Отац Тадеј предвидео УЖАС: У Црној Гори избиће грађански рат, подићи ће се и Албанци, а Срби ће ИМАТИ ВЕЛИКУ УЛОГУ

Фото: Пиxабаy

Тренутно следи опоравак мајских послова, када се 2,5 милиона придружило тржишту рада, и долази након што су подаци о потрошњи потрошача уочили скок активности.   Ипак, недавни скок у случајевима Цовид-19 пробудио је страх за даљи раст. Јунски раст је далеко већи од три милиона радних места која су отворена прошлог месеца.

Међутим, засебни подаци Министарства рада такође су показали да су у недељи која се завршава 27. јуна почетна потраживања за незапосленост само незнатно пала на 1,43 милиона у односу на претходну недељу. Окфорд Економикс ово назива, забрињавајуће малим падом.

Компаније, укључујући и насељене државе попут Калифорније, Флориде и Тексаса, планирају да смање или одложе отварање, због нових случајева коронавируса, што би задржало радна места. Ове недеље, председник федералних резерви Џером Повел признао је скок активности и напоменуо да је економија ушла у важну нову фазу. Такође, упозорио је да ће стални раст зависити од успеха у сузбијању вируса. 

Упркос расту радних места у последња два месеца, запосленост је и даље за око 15 милиона испод нивоа пре пандемије, са стопом незапослености нешто већом од 11%.

Огроман опоравак

Америчко министарство рада саопштило је да је отворено више од два милиона радних места, док је малопродаја додала 740.000. 

Наставак рутинских лекарских прегледа такође је помогао, при чему је запосленост у здравству порасла за

Фото: пиxабаy

568.000. Поновно отварање фабрика значило је да се запосленост у производњи наставила да опоравља, повећавајући се за 356.000, што се сматра највећим добитком у индустрији аутомобила од 195.000.  
Налет отварања нових радних места у последња два месеца подстакао је владин програм заштите плата, који предузећима даје кредите који се могу делимично опростити ако се употребе за зараде, али и ти фондови се исушују. 

Према извештају новинске агенције Ројтерс, аналитичари инвестирања "Голдман Сакс" проценили су да су америчке државе које чине половину становништва паузирале или делимично преокренуле своје планове поновног отварања, с тим да су ограничења најчешће уведена по баровима, ресторанима и величини окупљања. 

Аналитикчарка Софија Коропецкиј изјавила је да је пораст броја посла у јуну био „слаткиш“, јер је пораст броја случајева умањио вероватноћу за наставак опоравка у облику слова В.

Она очекује да ће се пораст запослености расплинути и платне листе ће се смањити док вакцина не буде доступна.   Упркос опрезу, тржиште акција на Вол Стриту су порасла и на отвореном, а технолошки тешки Насдак индекс скочио је више од 1%, на рекордних 10 268,7 бодова. 

Прочитајте још: Почеће Трећи светски рат, а Американци ће бежати у СРБИЈУ - Пророчанство РУСКИХ СВЕТИХ ОТАЦА

Амерички председник Доналд Трумп назвао је бројеве послова спектакуларним и рекао да се економија полако опоравља. 

Ово су историјски бројеви у времену када би много људи могло да "увене", али није - рекао је Трамп.

Међутим, Мајк Бел глобални тржишни стратег у ЈП Морган Асет Менаџменту у Лондону, рекао је да поновни пораст случајева коронавируса у неким градовима значи да је прерано рећи са сигурношћу да овај опоравак запослености звучи потпуно оптимистично за инвеститоре.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas