· · Коментари: 0
писац

На данашњи дан рођен је Антон Павлович Чехов - 161. година од рођења најзначајнијег руског писца

Антон Павлович Чехов био је један од најзначајних руски писаца, а данас би прославио свој 161. рођендан.

1611862457_cehov-1.jpg
Фото: Wикипедиа

Рођен је као треће од шесторо деце трговца Павела Јегоровича и Јевгеније Јаковљевне Морозове.

Прочитајте још: Коју тајну крије презиме великог научника - Николе Тесле?

Фото: Wикипедиа

Од 1876. до 1879. Чехов похађа основну и средњу школу у Таганрогу, често посећује позориште, објављује текстове и уређује школске новине. Био је заљубљеник у српску књижевност, поготово у нашег чувеног песника Јована Дучића. 

Своје прве приче написао је током студија медицине, како би могао да се издржава. Чехов је у почетку писао приче само ради финансијске добити, али како су његове уметиничке амбиције расле, он је увео формалне иновације које су утицале на еволуцију модерне кратке приче.

Године 1881. године Чехов пише драму која ће касније постати позната под именом "Платонов", а занимљиво је да је та драма издата 20 година након ауторове смрти. Студирао је медицину и био котарски лекар, али због недовршеног дипломског рада није стекао лекарску титулу. Започиње праксу у Чикину, а исте године објављује збирку прича Мелпоменине приче, док у децембру први пут пати од симптома туберкулозе. 

Иако је тврдио да му је медицина жена, а књижевност љубавница, и упркос томе што је свој професионални живот чешће посвећивао управо лечењу, у медицини је остао познат више као – болесник, а светску славу донело му је позориште.

1887. године написао је драму у четири чина под називом "Иванова". Представа је премијерно приказана 19. новембра у Руском драмском позоришту Ф.А. Корша у Москви. Део публике примио је представу с одушевљењем и великим пљеском док је други део публике гласно звиждао, а након премијере одигране су још само две репризе. Годину дана касније, Чехову излази прва озбиљна прича "Степа", а једночинке "Медвед и Просидба" изводе се с успехом, док кратка прича "У сутон" добија Пушкинову награду Академије наука.

У октобру 1889. Чехов завршава драму "Шумски гоблин", али добија јако лоше критике, па је почетком 1890., Чехов претвара у драму "Ујка Вања", која се објављује седам година касније. Чехов је објавио још неколико значајнијих дела, међу којима су "Галеб", "Три сестре" и "Вишњик", као и збирке прича "Мелпоменине бајке", "Шарене приче" и "У помрачини".

Прочитајте још: Зашто је Тито мрзео Деда Мраза и са ким га је поистовећивао? Ово је одговор!

Антон Павлович Чехов преминуо је 15. јула у својој 44. години од туберкулозе. Сахрањен је Сахрањен је 22. јула на гробљу Ново-девичје у Москви.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.