Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Њена превара га је отерала у смрт: Славни писац био је опчињен женом која га је коштала живота

Славни руски писац био је и сам лекар и знао је да чудни болови у стомаку од којих је патила његова Олга, нису имали логично објашњење

1635325947_cehov.jpg
Фото: Wикипедиа
Oglas

Антон Павлович Чехов, тада 41-годишњак, оженио је осам месеци млађу глумицу Олгу Книпер 25. маја 1901. Венчање је било велико изненађење, али и констернацију и међу пријатељима и у породице. У то време у Русији Чехов је био познати писац као и његов старији колега Толстој. 

Прочитајте још: КУЛ БАКА! У 103. години добила прву тетоважу, а да није ни трепнула (ФОТО)

Прочитајте још: WАYОУТ: ХУРГАДА И ДУБАИ У ОКТОБРУ И НОВЕМБРУ ПО ЛАСТ МИНУТЕ ЦЕНАМА

Осим тога, био је страствен мушкарац који је до тад имао више од 30 веза. Био је такође и редовни посетиоц бордела, а жене су за њим лудовале и многе су се хтеле за њега да се удају, али он је убрзо прекидао везе. А онда је тајно и изненада ступио у брак. Книпер је била друга генерација руских Немаца лутерана. Одрасла је у буржоаској породици која је преживела тешка времена, а она је одлучила да постане глумица. У време када је упознала Чехова била је изворни члан чувеног Московског театра. Приметио ју је још 1898. кад је играла Ирину Аркадину у драми према његовом делу 'Галеб'.

Многе његове љубавнице биле су много лепше и привлачније од Олге. Она је била мала и живахна, а чињеница да је морала тако тешко да се бори да постане глумица, дало јој је енергију која је очарала славног писца. Њихова љубавна веза почела је 1899. године, али је идилу покварила Чеховљева туберкулоза. Био је и сам лекар и знао је неизбежан смртоносни исход ове болести. Како је болест узимала маха, осетио је да му се ближи крај живота, па је можда то и убрзало одлуку о браку.

Невероватна љубавна прича

Међутим, Книпер - посвећена глуми, способна и енергична, није могла да буде његова медицинска сестра. Имала је каријеру у Москви била је тражена као глумица, а Чехов се морао негде склонити од оштрих руских зима. Отишао је у Јалту на Крим, и тамо саградио кућу, ша се враћао у Москву својој супрузи, и у Петроград кад би време било топлије. Био је то заправо брак на даљину углавном уз дневну кореспонденцију. Управо захваљујући тој њиховој преписци, након много година открило се како је један догађај унесрећио Чеховљеве последње године живота и привео крају њихов кратки, необични брак.

Фото: wикипедиа

Ову нову појединост из живота славног писца детаљно је описао у својој књизи Доналд Рајфилд, који је написао Чеховљеву биографију. Книпер и Чехов наводно су често разговарали и планирали да имају дете. Али, то није било лако будући да су их раздвајале хиљаде километара, а био је то почетак 20. века, кад путовања нису била једноставна. С времена на време Олга би узела одмоср и села на воз према југу да проведе неколико дана са супругом.

Важна посета се одиграла се у фебруару 1902. Биограф Рајфилд објавио је писмо Чеховљевог савременика ЕБ Меве, који је проучавао Чеховљев живот, лечење и однос између брачног пара, према доступним документима из московског архива. Његова открића била су шокантна. Книпер је допутовала у Јалту 23. фебруара 1902. и остала четири дана са супругом. Нису се видели од октобра 1901. и били су сво то време заједно. Након готово пет месеци одсутности покушали су - како су рекли да направе малог полу-Немца. Олга је написала да се 1. марта вратила возом у Москву и да се осећала болесном. Имала је мучнину и бол у стомаку. Питала се - да ли је остала трудна? Дана 24. марта жалила се поново на болове у стомаку, а затим је 31. марта написала да ју је стомак тако болео да се срушила па су ју одвели у болницу. Доктор Дмитри Оскарович От прекинуо је трудноћу царским резом. И ово је место где почињу проблеми. Она је рекла да се подразумева да је дете Чеховљево, и да је зачела за време четверодневне посете супругу у Јалти, јер да је побацила ембрион стар шест недеља. Али, побачај ембриона од шест недеља не захтева хирурга ни лапаротомију, дакле никакав захват у стомачној шупљини јер је то 1902. било нарочито ризично. Значи да је стање морало да буде много озбиљније. Осим тога, Чехов је такође био лекар и знао је да након тако мало времена од зачећа Книпер није могла да има никаквих симптома трудноће.

Напад бола 1. марта био је необјашњив. Њени неиздрживи болови у стомаку неколико недеља касније били су такође збуњујући. Након операције Книпер је постала озбиљно болесна. Озбиљно болесна од перитонитиса - упале подрбушнице, а то стање је потрајало и током лета 1902. Рајфилдово истраживање и анализа дају више детаља који би могли да баце сасвим ново светло на полуистине и на полуистине и подударности, пише о томе Тхе Гуардиан.

Трудноћа са другим мушкарцем

Била је заиста трудна, али много дуже и то с дететом којем Чехов није био отац. Све чињенице упућују на дијагнозу да је у марту 1902. Книпер заправо имала болове због ектопијске, односно ванматерничне трудноће, а тај фетус је уклонио От из јајовода. Уобичајено време за прве симптоме овакве трудноће су између осам и 10 недеља од зачећа. С обзиром на Олгин колапс у марту то би указивало да је затруднела у јануару, а Чехов тада није био у Москви него у Јалти. Чехов није био будала, па је зато и писао писма хирурзима који су били присутни на Олгиној операцији, тражећи објашњења. Чак је писао неком од осталих хирурга присутних током Олгине операције, тражећи објашњење. Након операције он се понашао достојанствено, бо је миран и отишао је чак и на пут на Урал. Био је свестан своје тешке болести и да му истиче време. У том је периоду, међутим, почео да размишља о новој драми 'Вишњик'. Питање је ко је онда био отац Олгиног нерођеног детета?

У писму Сергеју Чехову 1960. године, Меве истиче да у Олгиној преписци тачно око почетка 1901., дакле кад је остала у другом стању, с великим одушевљењем прича о глумцу Александру Вишњевском, па се подразумева да би он могао бити човек с којим је глумица преварила свог супруга. Вишњевски (1861.-1943.) познавао је Чехова од детињства, а био је и глумац у Московском позоришту, неко ко је припадао Чеховљевом кругз и с којим се дружио. На фотографијама Вишњевски изгледа као врло привлачан, снажан мушкарац. Али, Рајфилд пак верује да је Олгин љубавник био редитељ позоришне представе Владимир Немирович-Данченко јер је он љубовао с Книпер пре него што је упознала Чехова, а Чехов је био близак и с Немировичем, Рајфилд упућује на чињеницу да је Чехов остао с Вишњевским у пријатељским односима, али је захладнио односе с Немировичем. Иако парадоксално, оба су мушкарца током лета 1902. водили бригу о Чеховљевом здрављу. Чак их је често позивао у свој дом, па су то вероватно били јако чудни сусрети. У сваком случају, када је Книпер у августу потпуно оздравила, Чехов је све брже пропадао и остале су му само две године живота. Опет се склонио од супруге, упркос њеном бесу, и вратио се у Јалту. Наставили су да се дописују и нередовно виђају.

Прочитајте још: БИЛИ СУ КАО БРАЋА: Пол Макартни открио ПРАВУ ПРИЧУ иза распада Битлса (ФОТО)

Након великог успеха Вишњика 1904. Олга је у јулу предложила Чехову палијативно путовање у Немачку на лечење у Баденвилеру, где је Чехов и умро у 44. години живота. Након његове смрти Книпер је све до своје смрти чувала сећање на Чехова. Ипак у својим мемоарима је написала:"Кад год сам у животу заиста нешто желела... увек сам успела то и да добијем и никад због тога нисам пожалила, ишла сам својим путем."

Умрла је 1959. у 90. години живота.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas