Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

Сутра славимо ПЕТРОВДАН! Обичај налаже да ОВО урадите или чините ГРЕХ

Петровдан је празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа који су заслужни су за крштење првих верника и њихово превођење у хришћанство.

1594423691_petar-i-pavle.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Српска православна црква сутра прославља Петровдан, празник посвећен светим апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства и најближим ученицима Исуса Христа. Петровдан је један од 15 највећих хришћанских празника.

Прочитајте још: ЦЕО СВЕТ зна за фреску Белог анђела због ЈЕДНОГ ДЕТАЉА, а по њему је настала и МОНА ЛИЗА

Свети апостол Петар био је један од најоданијих Христових следбеника. Предање каже да је свети апостол Петар први од ученика који је изразио непоколебљиву веру у Христа и његову мисију.

Прочитајте још: "Пу, пу, да куцнем о дрво": Да ли знате одакле веровање да ОВА ФРАЗА доноси срећу?

Као епископ, проповедао у Палестини, Сирији, Малој Азији и Антиохији, где су створена прва упоришта нове вере, а сматра се писцем две посланице у цркви познате као – Саборне Петрове посланице које су придружене Новом завету.

Свети Петар
Свети Петар, први бискуп Рима, био је апостол за кога се верује да му је Христ дао кључеве небеског царства.Хришћанско учење говори да је цар Нерон наредио да се Петар разапне на крсту. Сматрајући се недостојним да буде распет као његов учитељ, Петар је тражио да га разапну са главом надоле.
По народном веровању, Свети Петар је са Светим Савом заменио вериге, па се зато дешава да су на Савиндан дани топли, а око Петровдана свежи

Верује се да је само након једне беседе у Јерусалиму успео да преведе 3.000 људи у хришћанство.

Верује се да је његова исцелитељска моћ била толико јака да је од тешких болести лечио и оне који би само прешли преко његове сенке.

Апостол Павле
Светог апостола Павла такође је убио цар Нерон. С обзиром на то да је био римски држављанин, нису га разапели већ су му одрубили главу истог дана када је убијен и Петар.

Свети апостол Павле родом је из Тарса и био је најприје фарисеј Савле, противник Христових следбеника.

Прочитајте још: Њен лик налази се у манастиру ГРАЧАНИЦА: Данас славимо Свету Февронију која се и после СМРТИ јавља на ИСТОМ МЕСТУ

Предање каже да је око десет година био млађи од Христа и да је поверовавши у Његову проповед и сам постао један од навећих проповедника и теолога прве хришћанске цркве. 

​У народу се верује да Свети Петар чува стуб на коме су Земља, небеска слама (Млечни пут) и небески крст (сазвежђе Лабуда). Некада је народ ујутро на овај дан стоку прскао водом да би била здрава, а чобани су плели венце и стављали их стоци на рогове.

У неким селима јужног Баната на Петровдан ујутру разносе јабуке првим суседима за душу умрлих, а понегде се јабуке односе у цркву на освештење.

Општи је обичај да се за Петровдан месе колачи са јабукама који се зову “петровача”.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas