· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВЉЕ

За веру је страдао у ОГЊУ, а веровање налаже да УПАЛИТЕ СВЕЋУ: Верници данас славе СВЕТОГ МУЧЕНИКА ЕМИЛИЈАНА

"Бог и душа моја заповеди ми, да сокрушим оне мртве стубове, које ви називате боговима."

1596181430_Depositphotos_58362961_s-2019.jpg
Фото: Депозит

У време Јулијана Одступника, а у Тракијском граду Доростолу постојао је младић по имену Емилијан, који је био слуга код градоначелника. Када је цар Одступник почео огњем и мачем да сатире хришћанство широм римског царства, дошао је царски изасланик и у Доростол, да убије хришћане.

Прочитајте још: МИСТЕРИОЗНИ ТРАМВАЈ: Зашто у главном граду СРБИЈЕ на улицама НЕМА БРОЈА ЈЕДАН?

Али тада не нађе ни једног јединог. Обрадован тиме он је приредио велику гозбу дорстолским грађанима и наредио велико жртвоприношење идолима, као и весеље по свему граду, дан и ноћ. Те ноћи Свети Емилијан је зашао по идолским храмовима, тржиштима и градским улицама, и маљем полупао све идоле.

Фото: Спц

Сутрадан је био ужас у граду. Сви су тражили онога ко је срушио своје богове. Али је ухваћен био један сељак. Тога јутра када је видео да пролази поред храма и видевши да ће невин човек да страда, Емилијан рече у себи: "Ако ја скријем своје дело, онда каква ми је корист од тога што учиних? Нећу ли се наћи пред Богом као убица невина човека?"

Прочитајте још: Када су се у СРБИЈИ појавила ПРЕЗИМЕНА и како су настајала? Имамо одговоре

Пријавио се, дакле, царском изасланику и признао све. А изасланик разјарен упитао је Емилијана, ко га је наговорио да то учини? Мученик Христов одговори: "Бог и душа моја заповеди ми, да сокрушим оне мртве стубове, које ви називате боговима."

Прочитајте још: Знате ли зашто су нека ЈАЈА БЕЛА, а нека СМЕЂА? Одговор ће вас изненадити

Тада је судија наредио да га шибају, и после шибања и других мука да га у огњу сагоре. Тако сконча свој земни живот Свети Емилијан и пресели се у небесни 18. јула (по старом календару) 362. године, а 31. јула по новом календару. 

Данас ваља отићи у цркву и упалити свећу за здравље.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.