Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Црква и њени верници данас обележавају СВЕТОГ ПРОРОКА АГЕЈА: Верује се да помаже свима који изговоре ове речи

Православни хришћани прослављају пророка Агеја 16. децембра по јулијанском календару, односно 29. децембра по грегоријанском календару

1672232125_agaja.jpg
Фото: Wikipedia
Oglas

Пророк Агеј био је један од дванаест пророка и аутор Књиге о Агеју. Његово име значи „мој празник“. Он је био први од три пророка, поред Захарије, његовог савременика, и Малахије, који је живео око стотину година касније.

Рођен у Вавилону за време робовања Израиљева. Из племена Левијева. Пророковао на 470. година пре Христа. Посетио Јерусалим као младић. Подстицао Зоровавеља и Исуса свештеника, да обнове храм Господњи у Јерусалиму проричући томе храму већу славу него бившем храму Соломонову. „Слава ће дома овога последњег бити већа него онога првога, вели Господ над војскама“ (Агеј 2:9. Јер ће се у томе новом храму јавити Господ Спаситељ. Доживео је да види један део обнове храма сазидан од Зоровавеља.

У Агејаевим говорима постоје трагови пропадања хебрејског језика, започетог у време Јевреја у вавилонском царству. У његовом разговору са свештеницима (III, 12—13), које испитује у правној пракси, могу се видети чак и први знаци методе поучавања који су процветали касније, током састављања Мишна. Агеј је био савременик пророка Захарија.

Прочитајте још: Црква и њени верници данас славе СВЕТОГ СВЕШТЕНОМУЧЕНИКА ЕЛЕВТЕРИЈА: Ове речи изговарамо данас

Информације о животу и делу пророка Агеја, једине особе овог имена друго није познато из Библије, осим оних које наводи књига његовог имена потврђена сведочењем Књиге Јездрине (Езра 5:1 ; 6.14 о говору пророка Агаја заједно са пророком Захаријом са беседом о наставку рада на изградњи другог храма у Јерусалиму библијски запис није сачуван. Јеврејска традиција назива (Баба Батра 15а) пророка Агаја чланом такозване Велике синагоге (Кнесет-Гагедол), јер су рабини у ову Велику синагогу сврстали не само пророке Захарија и Малахија, већ и многе друге изузетне личности из ере после заробљеништва; као чланови ове Велике синагоге пророцима Агају, Захаријиу и Малахији, у Талмуду приписује се састављање многих правила и прописа ритуалне природе. Али чињеница да је, према јеврејској традицији, Велику синагогу основао је сам Јездра (458. пре Христа), дакле, 62 године касније, након Агајевог појављивања у пророчкој служби (око 520. п. н. е.), говори против поузданости овог сведочења, и што је најважније крајња сумњивост, још потпунија непоузданост самог постојања Велике синагоге.

Прочитајте још: СИНДРОМ НОВОГОДИШЊЕ ЈЕЛКЕ: Празнична декорација може негативно утицати на ЗДРАВЉЕ

Ни у древној хришћанској цркви није се сачувао и није се развио стабилан поглед на личност пророка Агаја. Према псеудо Епифанију, Доротеју и Исихији, познато је да је Агај у раној младости дошао из Вавилона у Јудеју, прорекао о повратку народа из ропства, делимично видео обнову храма и био први да тамо пева „Алилуја“; умро у Јерусалиму и сахрањен тамо, у близини гробница свештеника.

Верује се да ће помоћи свима онима који су у невољи, а који му се истински помоле следећим речима:

"Пророка Твога Агеја, успомену Господе славимо, зато Те молимо, спаси душе наше".

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas