Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ЦВЕТ који симболише Ускрс: Привлачи благостање, а поклања се као израз љубави

Има веома битно место у многим културама

1681218213_profimedia-0168548657.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Легенда каже да је ђурђевак настао од суза Богородице проливених поред крста на којем је разапет Исус Христ. Зато се сматра важним цветом за хришћане па је велика срећа кад процвета довољно рано да се може унети у кућу за Ускрс.

За овај нежни скромни цвет везују се многа веровања, а жене посебно воле његов слатки мирис. Неки га чак повезују са Евиним сузама, након што је прогнана из раја. У Библији се спомиње петнаестак пута, најчешће у Соломоновој песми. 

По старим записима, ђурђевак се гаји од XВ века. У Француској је од тада симбол среће, а сматра се и да представља радост и чистоту. Поклања се и као израз љубави, али кажу да може да буде и опасан за жене.

Једна словенска легенда описује како се од ђурђевка правио јак мирис и нарочито користио да пробуди пожуду. Ако се ђурђевак убере у току пуног Месеца и букетић стави жени на јастук, она више не може да одоли страсти.

Није тајна да се мирисни тонови ђурђевка користе у производњи многих модерних парфема. Кажу да је био омиљен покојној британској краљици Елизабети Другој, а то је и разлог што се у многим бидермајерима носи бар понека гранчица ђурђевка.

И Србији је ђурђевак популаран цвет, а баштовани су врло опрезни - ова је биљка веома агресивна и може да преплави читаво двориште. Зато га садите пажљиво, најбоље као покривач тла.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas