Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је ово најтужније српско име? Родитељи га често дају деци, а не знају да представља патњу

У потрази за што лепшим именом за дете, родитељи често посегну за нашим традиционалним именима, а не знају њихово значење.

1708863994_shutterstock_1546683233.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Код нас је у последње време модерно да се деци дају стара српска имена. Традиционална имена се често дају како би се очувала успомена на претке, међутим, временом су се заборавила значења која су се везивала за њих. Пример таквог старог, а и данас популарног имена јесте мушко име – Ненад.

Постоје две теорије о пореклу имена Ненад. Према једној, оно се сматра изворним српским именом. Распрострањено је у нашој земљи, али га има и у осталим зељама региона. Сматра се да име води порекло од негације глагола „надати“ или „очекивати“. Најчешће се давало дечаку који је дошао на свет „ненадано“, „изненада“, тј. коме се родитељи нису надали. Неки етнолози тврде и да ово мушко име води порекло од негације глагола „желети“ и да зато носи значење – нежељено дете, иако многи нису сагласни са оваквим мишљењем. Интересантно је да ово име нема ниједан други облик, а једно је од ретких мушких имена у Србији које нема изведени женски облик имена.

Друга теорија о пореклу имена Ненад говори да потиче из Ирана. Према том мишљењу, име Ненад настало је од персијске речи "ненех", што значи "млади лав". Та теорија подржава се чињеницом да се име појављује на подручју Ирана и Авганистана. Име Ненад има и позитивно значење. Осим могућег значења "млади лав", име се повезује и са особом која је нежна, пажљива и брижна. У том контексту, име Ненад се може превести као "онај који не чини зло, који не наноси бол".

(Ало)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas