Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли сте ВИСОКО ОСЕТЉИВА ОСОБА? Ова четири знака то показују

Бити високо осетљива особа је више од доживљавања емоција на дубљем нивоу

1702724361_shutterstock_2070618161-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Ради се о томе како комуницирате са светом око себе, узимајуц́и у обзир сваки детаљ, сваку нијансу, сваки осец́ај. Бити високо осетљива особа није мана или нешто што треба "поправити". То је јединствена особина коју, према психологији, поседује само 15-20 одсто становништва. Можда показујете одређена понашања која вас издвајају од других. и погодите шта? То је сасвим у реду!

Наводимо 4 најчешће особине виоскосензитивних људи према писању протала ХацкСпирит, многи ће се препознати. Ако се препознате у овим понашањима не брините то је сасвим у реду, а можете да се консултујете са психологом како да себи евентуално олакшате.

1. Преплављеност интензивним окружењем

Као високосензитивна особа, можда ц́ете открити да вас лако преплаве окружења која су прегласна, претрпана или испуњена јаким мирисима. Ово иде даље од пуког узнемиравања. Можете се осец́ати дубоко непријатно, и може да вам буде неподношљиво да будете у таквим просторима. Ужурбаност градске улице, сензорна (звучна, визуелна...) преоптерећеност тржног центра или агресивна бука на концерту, могу да буду превише за овакве особе. Схватите да нисте само "претерано осетљиви". Ово је кључни део ваше особине као високосензитивне особе. Ваш нервни систем је "опремљен" тако да прима више информација из окружења, што вас чини подложнијим осец́ању преоптерец́ености, и оптерећени сте и нервозни. Кључно је да препознате ово понашање и управљате њиме на начин који вам највише одговара. Можда то значи проналажење тихих простора у које ц́ете се повуц́и када ствари постану превише интензивне, или можда значи да ограничите своје време у окружењима која вас исцрпљују. Све треба да буде у сврси поштовања ваше осетљивости и проналажењу равнотеже.

2. Дубоко вас дотиче лепота

Као веома осетљива особа, можете врло интензивно да доживљате лепоту и уметност, на начин на који други људи око вас то не доживљавају. Може вам се чинити да су боје невероватно живе и пожелећете да упијате ту лепоту, док неки људи можда уопште неће бити опчињени. Ово дубоко поштовање лепоте није нешто чега се треба стидети или скривати. То је прелепа црта високосензитивних особа. Виде свет на начин на који га други не виде, и то је нешто што треба ценити.

3. Висок ниво емпатије

Као веома осетљива особа, вероватно поседујете висок ниво емпатије. Имате урођену способност да разумете и делите осец́ања других. Ово није само претпоставка, потврдила ју је и наука. Истраживања су показала да високосензитивне особе заправо имају повец́ану мождану активност у областима које се односе на емпатију, када виде друге у емоционалним ситуацијама. То значи да не само да можете да разумете кроз шта неко други пролази, вец́ то можете и осетити веома дубоко у себи. Ова појачана емпатија понекад може бити претерана, посебно када сте у близини људи који су узнемирени или у невољи. Али то је такође оно што вас чини невероватно брижном особом и говори колико сте саосећајни. То је дар који вам омогуц́ава да се дубоко повежете са другима.

4. Потреба да се осамите

Ако сте веома осетљива особа, вероватно жудите да повремено будете сами са собом. Не ради се о томе да сте асоцијални или да не уживате у друштву других. Ради се о вашој потреби да имате простора и времена за обраду сопствених искустава. Пошто високо осетљиве особе примају толико информација из свог окружења, то може постати неподношљиво јер спољашње околности утичу тако интензивно на вас. Осамљеност вам омогуц́ава да се декомпресујете, обрадите своје мисли и осец́ања и напуните батерије. Ако је то случај, ако често тражите мирне просторе или ако се осец́ате исцрпљено након друштвених догађаја, то није зато што нешто "није у реду" са вама. То је једноставно знак да сте можда високосензитивна особа.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas