· · Коментари: 0
ШОК

Да ли сте знали да чак 70 посто људи не користи тоалет папир, а ево шта су људи користили пре његовог проналаска?

Тоалет папир у свету не користи чак 70 посто људи

1623422542_t-papir.jpg
Фото: депоситпхотос

Пре појаве тоалет људи су користили разне ствари за брисање, од лишћа, траве, папрати, па све до кукурузних клипова, кори од воћа, снега и воде.

Прочитајте још: Док је чекао супругу код олтара, младожења урадио невероватну ствар и постао ХИТ на интернету (ВИДЕО)

Пре појаве самог тоалет папира, људи из високог сталежа, желели су да за своју кожу користе нешто финије, па су након одласка у WЦ, користили, конопљу, вуну или свилу, док су богати Римљани користили сунђер причвршћен за штап, који су држали у канти слане воде.

Пре појаве тоалет папира, људи су користили разне ствари како би се обрисали

Грцима су најдраже биле глина, шкољке, а понекад су посезали и за кокосовим љускама. Ескимима је снег и маховина били најпрактичнији начин, Викинзима вуна, а Американцима клипови кукуруза.

Постоје и они који би желели да га купе, али себи то не могу да приуште. Зато они и данас посежу за лишћем или водом

Оно што највише шокира је и чињеница, да више од 70 посто људи у свету, уопште не користи тоалет папир. Већина од њих је исламске вероисповести, којима религија налаже, да након велике нужде не смеју да се бришу папиром, већ да се оперу, због чега је честа појава у њиховим купатилима биде.

Фото: Деспоситос

Први тоалет папир произведен је у Америци

Први тоалет папир у ролни произведен је 189. године у Америци, а смислио га је Сет Вилер. Он је израчунао да човек у просеку за једну нужду потроши око 9 листића, али ако се њиме брише нос или скида шминка, онда тај број досеже до 57  листића дневно.

Прочитајте још: ЉУБАВ не зна за године: Младић у вези са 37 година старијом женом - "Она је једина за мене" (ВИДЕО)

Човек просечно потроши сто ролни годишње, што је отприлике 20 хиљада листића, а дневно се у свету произведе више од 83 милиона ролни.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.