Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Стављате ПАПИР на шољу када користите јавни тоалет? Овај поступак може донети више штете него користи - стручњаци објашњавају зашто

Уколико и ви спадате у групу људи која ово ради, поледајте због чега то може бити лоше по вас

1662724340_Foto-Pixabay-Pexels.jpg
Фото: Пиxабаy, Пеxелс
Oglas

Вероватно се осећате мало удобније или сигурније када даску ве-це шоље прекријете слојем тоалет папира или папирном пресвлаком, али стручњаци вам поручују да се варате!

Прекривање даске на ве-це шољи неће зауставити бактерије и неће вас са сигурношћу сачувати од заразе, тврде стручњаци.

„Пресвлаке за ве-це шоље су упијајуће и порозне, а бактерије и вируси су мали, па тако без проблема пролазе и кроз њих као и кроз папир који стављате на ве-це шољу“, рекла је Кели Рејнолдс, истраживач јавног здравља са Универзитета у Аризони.

„Ризик од заразе је много већи када се пушта вода, јер се тада дешава да делићи фекалија кроз ваздух допру до руку, па и до уста и носа“, додала је Рејнолдсова.

Доктор Вилијам Шафнер, професор превентивне медицине на Универзитету „Вандербилт“ се слаже да пресвлаке за ве-це шоље нису корисне. Додатно је, међутим, навео резултате новог истраживања, које је оповргло предрасуде о томе, да даске са ве-це шоља могу да шире болести и заразе које се преносе сексуалним путем.

Прочитајте још: Ово су трикови који ће вам олакшати да очистите МРЉЕ ОД КАФЕ

Када је реч о покривању даске на шољи тоалет папиром, научници тврде да таква пракса може чак и да погорша ствари.

„Стављање комада тоалет папира преко даске као импровизираног покривача, само повећава површину за размножавање бактерија“, рекао је Рејмонд Мартин, директор британског удружења власника јавних тоалета.

„Ипак покривање даске на шољи папиром има и позитивне ефекте. „Људи, када прекрију шољу, углавном после тога, на њу и седну, а не 'лебде' изнад ње. На тај начин спречавају прскање из шоље“, објаснила је Кели Рејнолдс.

„Највећи ризик у јавним тоалетима односи се на допирање фекалних материја у уста и то преко прљавих руку“, рекла је Рејнолдсова. Додала је да је зато најважније добро опрати руке после коришћења тоалета, и то трљањем сапуницом у трајању од 20 секунди пре испирања.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas