Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
наука

Да ли су научници успели да обрну процес старења? Невероватни закључци

Израелски научници кажу да су успели да врате биолошки сат уназад и обрну процес старења - користећи само кисеоник.

1628701567_Depositphotos_35321837_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Недавно истраживање које је водио професор Шаи Ефрати са Универзитета у Тел Авиву, заједно са тимом из медицинског центра Шамир, засновано је на томе да су здраве одрасле особе, старије од 64 године, стављане у хипербаричну комору и даван им је чист кисеоник по 90 минута дневно, пет дана у недељи, током три месеца.

Испоставило се да је код њих процес старења не само одложен - већ је и обрнут.

Студија је објављена у реномираном часопису Старење (Агинг), а фокусирала се на то да ли би ова терапија могла да преокрене два кључна показатеља биолошког старења: скраћивање ДНК теломера и накупљање тиме проузрокованих ћелија старења.

Прочитајте још: Притискањем ове тачке на телу смањујемо стрес за само неколико тренутака

И тврде да може. После терапије теломере су се продужиле у просеку за 20 процената, а ћелије старења смањиле за 10-12 процената.

Теломера је завршетак хромозома. То је кратки поновљени низ нуклеотида који штити хромозом од разградње. Направљена је од понављајућих секвенци некодиране ДНК и служи као одбојник за заштиту хромозома од оштећења током репликације. Сваки пут када дође до репликације, ови одбојници су погођени, што их чини све краћим и краћим. Једном када теломере достигну одређену дужину, ћелија се више не може реплицирати, што доводи до њеног старења.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas