Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли треба да се КРСТИТЕ када пролазите поред ЦРКВЕ? Свештеник открио да ли овај обичај има везе са православљем

Свештеник открио да ли је ово механичка радња или израз поштовања према светињи

1700663972_Foto-Shuttertsock-hram.jpg
Фото: Схуттерсток
Oglas

Док једни сматрају да је у питању механичка радња, која нема никакве везе са вером и повезивањем са Богом, други у овом чину виде израз поштовања према светињи и вери.

Већ неколико година уназад, сведоци смо да се људи чим угледају цркву или поред ње пролазе, било пешице или у неком превозу, обавезно се прекрсте.

И док једни сматрају да је у питању механичка радња, која нема никакве везе са вером и повезивањем са Богом, други у овом чину виде израз поштовања према светињи и вери.

Питање које се намеће је да ли је то помодарство, некакав феномен прихваћен од већине или је хришћански чин?

- Сматрам да је такав чин апсолутно хришћански. Онај ко осети потребу да се на тај начин, макар и само на тренутак приближи Богу, не чини ништа лоше. Крст има две линије. Хоризонтална и вертикална линија представљају љубав и симболизују љубав према Богу - објаснио је свештеник Саша Ђурђевић.

С друге стране, социолог Ратко Божовић сматра да овај чин једна врста невербалне комуникације, навике и механичке реакције.

- Мишљења сам да је то једна форма навике или механичка реакција. Млади то раније нису радили, а сада их масовно видимо како се крсте на јавном месту. То су сигурно видели од старијих. Међутим, сматрам да код појединаца све то полази од унутрашњег збивања. Многи љубав према Богу испољавају на тај начин. То је нека врста емпатије, осећајности, емоције. Дакле, код неких је манир, а код других је унутрашњи осећај - поручио је социолог.

Као и у свему мишљења су подељена, а неког званичног обрасца да ли си већи хришћанин ако се крстиш и молиш када пролазиш поред цркве или ако то не радиш, а живиш часно, нема. Као што видимо, ствар је индивидуална и зависи од особе и њених потреба. 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas