Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДА ЛИ ТРЕБА НОСИТИ МАРАМУ У ЦРКВИ: Овако треба да се обучете кад идете на литургију

Вероучитељка Андреа Кереш објаснила је како је исправно да се људи обуку за одлазак у цркву, па следећи пут када кренете на литургију, будите спремни, а најважније - пристојни.

1709112230_eff4886bf8a70fbb453fd695ff3f55a43f32729c.jpg
Фото: Новости архива
Oglas

- Потребно је појашњење пристојног облачења, јер данас је пристојно и када се не види центиметар коже, али смо толико утегнути да се све оцртава. Литургија је један од најсвечанијих догађаја у црквеном животу и због тога у цркву не треба да долазимо обучени као да смо кренули да избацимо смеће - рекла је.

Вероучитељка је навела и примере да би олакшала при избору одеће при одласку на литургију.

- Као што постоје неке норме одевања за суд, школу или било коју установу, тако и у цркву треба да долазимо пристојно обучени, а не утегнути да нам се све оцртава или са деколтеом.

Због тога су за жене сукње/хаљине (које нису изнад колена) или широке панталоне најлогичнији избор. А за мушкарце панталоне, фармерке и мајице или кошуље које нису толико кнап да пуцају... ако је икако могуће. Није мода отишла у том смеру само за жене... Данас су мушкарци толико склони утезању, да можемо да им избројимо сваки мишић - објаснила је.

Вероучитељка се осврнула и на људе који сматрају да са чистим мислима треба ићи у цркву, а то како неко споља изгледа, није важно.

- Црква је место за молитву, а не за привлачење пажње. Сад ће неко рећи: Не може неко да буде крив за нечије мисли... ако неко у цркви има такве мисли, имаће их и да су сви обучени као монаси. А можда и неће? А све и да хоће, бар ћемо знати да нисмо свесно допринели томе.

Осврнула се и на борбу са мислима.

- Борба са мислима је озбиљна ствар, и колико год неко био одрастао и зрео и колико год знао зашто је негде дошао, ипак је само човек. Наравно да ми нисмо одговорни за нечије мисли, јер често не можемо да будемо ни за своје... али ако смо свесни да облине (биле оне мушке или женске) привлаче пажњу, зашто их истицати на месту на ком не треба да буду у фокусу? Сви већ имамо довољно искушења са својим мислима, нарочито у току литургије, и због тога су ово неке норме облачења које раде у нашу корист, а не да увреде или искључе било кога - рекла је Андреа.

Андреа је објаснила да ношење мараме нема никакву теолошку позадину.

- Када је реч о правилу да жене носе мараму у цркви, то правило је установљено пре две хиљаде година, а сви знамо у каквом су положају жене биле тада. Ношење мараме у цркви нема никакву теолошку позадину. Ја лично мараму не носим у цркви, носим је у манастиру, и то не зато јер је то неко светије место, већ зато што у манастиру живе монаси који су изабрали врло специфичан и изазован начин живота, из поштовања - објаснила је.

(Ало)

 

БОНУС ВИДЕО:

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas