· · Коментари: 0

Да ли знате одакле потиче израз "ЖУТА ШТАМПА"? Сви га користе, а мало њих зна како је настао

Израз који је настао још у 19. веку

1667210311_ashni-ePWaAwUn80k-unsplash.jpg
Фото: Унспласх

Реч је о термину који је данас толико устаљен да би заправо било поприлично тешко направити његову дефиницију. “Жута штампа” је термин који се односи на новине (касније и све медије) које прибегавају сензационализму како би продале што више примерака. Те новине често манипулишу подацима, служе се полуистинама, много више користе слике, а једини циљ им је да подигну тираж.

Као додатак термин се данас користи у погрданом смислу да осуди свако новинарство које третира вести на непрофесионалан и/или неетички начин.

Али - зашто баш “ЖУТА”?

Прво и основно, колевка “жуте штампе је Америка. Један енглески магазин је 1898. године написао: “Није све америчко новинарство “жуто”, иако је строго савремено жуто новинарство – америчко”.

Прочитајте још: Како се пише: КРАТКОДНЕВИЦА или КРАТКОДНЕВНИЦА, који облик је исправан?

Друго, ако знате мало више о историји штампе, онда можда наслућујете да термин “жуто новинарство” има неке везе са Џозефом Пулицером, оснивач сензационе штампе у Америци и престижне Пулицерове награде која се и данас додељује. Ипак, иако он јесте један од главних актера приче, заправо није творац термина.

Ево како је све почело…

Термин је скован средином 1890-их у јеку сукоба два најјача њујоршка листа.

Пулицер је тада био власник “Неw Yорк Wорлд-а”, а Вилијам Рандолф Херст “Неw Yорк Јоурнал-а”. До тада, оба листа су схватила да сензационализам, цртежи и бомбастични наслови продају новине па су, иако су се у новинама и даље обрађивале озбиљне теме, више простора дали управо оваквим вестима.

Иако је надметање између Wорлд-а и Јоурнал-а била сурова, и једне и друге новине су по природи биле сличне. Биле су демократске новине, наклоњене радним снагама и имигрантима. И једне и друге новине су улагале огромна новчана средства у своја издања која су излазила недељом и функционисала као недељни магазини.

Од “Жутог клинца” до “Жуте штампе”

Својеврсни “рат у броју продатих примерака” беснео је месецима. Пулицер је први приметио популарност стрипа и 1896. у својим новинама почео да објављује “Жутог клинца” (“Yеллоw Кид”) - стрип о ћелавом детету у жутој ноћној кошуљи. Причице о његовим авантурама преко ноћи су постале невероватно популарне доносећи Wорлд-у превагу у тиражу над Јоурнал-ом.

Али, ни Херст се није предавао! Успео је да, понудивши му огромну плату, наговори Пулицеровог цртача Ричарда Аутколта да пређе у његове новине. Пулицер је одговорио тако што је даље објављивао стрип веома сличан “Жутом клинцу”, како би наставио да се такмичи са Херстом, пружајући граду тако заправо “два жута дечака”.

Прочитајте још: Стављете толет папир на ВЦ шољу? Погледајте због чега то НИКАКО не смете да радите

Сам стрип рађен је помоћу брзо сушећег жутог мастила којим је фарбано одело главног јунака. И тако су ове листове уредници и новинари друге “озбиљне штампе” (са далеко мањим тиражима) почели да зове - жута. Кад би говорили о њима помињали би једноставно вишак "новина о жутом дечаку".

Верује се да је сам термин “жуто новинарство” заправо сковао уредник трећег популарног листа “Неw Yорк Пресс”, Ервин Вардман, који је тај израз први објавио, али никада није дефинисао шта је тачно под тим мислио.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.