· · Коментари: 0

Да ли знате због чега су ФАРМЕРКЕ ПЛАВЕ БОЈЕ: Не ради се о случајности, а разлог је врло занимљив

Вероватно нисте знали због чега су фармерке углавном плаве.

1655372155_waldemar-brandt-UP9DtTjRYpI-unsplash.jpg
Фото: Унспласх

Стилови џинса могу доћи и проћи, али неке карактеристике одеће су остале константне током деценија. Било да су уске или веома широке, већина фармерки су направљене од плавог тексаса.

Плава може изгледати као чудан избор за пар панталона/фармерки које многи људи носе сваки дан, али постоји добар разлог зашто је то постао стандард.

Плава је била подразумевана боја за тексас од пре него што је Леви Штраус патентирао радничке панталоне са заковицама 1873.године.

Штраус је био баварски трговац који је живео у Сан Франциску, а заједно са кројачем Џејкобом Дејвисом патентирао је фармерице са бакарном дугмади (заковицама) као појачањем. Фармерице почињу тада да носе радници и фармери. Корен енглеске речи "јеанс" (џинс) односно "blue jeans" лежи у француском изразу речи који се у XVI веку користио: "blue de Genes".

Прочитајте још: ТЕСТ ПАЖЊЕ: Само један проценат људи може да учини да нестану све три тачкице

Када су изложене врућој води, већина боја ће прожимати тканину и учврстити се у влакнима. Ово није случај са индиго бојом. Индиго се лепи за спољашњу страну влакана, а у врућој води, боја постепено бледи уместо да продире дубље у материјал. Док се индиго испире, са собом доноси мале количине конца.

Плава боја је изабрана, због хемијских својстава саме фарбе. Природна индиго плава боја која се користила на првим фармерицама, је сваким прањем бледела, па су тако, на крају, фармерице добијале изглед који је и данас популаран.

Фото: Пинтерест

Овакав исход би био непожељан са деликатнијим одевним предметима, али савршено функционише за тексас.

Прочитајте још: Требало би да научите да ЋУТИТЕ О ОВИХ 5 СТВАРИ - одмах ће вам кренути у животу

Материјал је толико крут за почетак да га губитак неких влакана нец́е уништити. Уместо тога, неколико врућих прања дају тканини мекши, истрошени осећај који многи људи воле у ​​својим омиљеним фармеркама. Пошто старе плаве фармерке остају чврсте чак и када су удобније, оне су биле омиљене панталоне многих радника у 19. веку.

Вец́ина фармерки је данас направљена од синтетичке индиго боје, а и даље су направљене тако да буду мекше што их дуже поседујете. Добро прање може помоц́и да се "разбије" чврсти тексас то јест џинс тканина.

Фармерке које су биле ношене неколико месеци пре првог прања бледе мање равномерно од фармерки које су одмах очишћене.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.