Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДАНАС ЈЕ МАРКОВДАН: Верници славе светог апостола и јеванђелисту, ако сте направили ову грешку на Ђурђевдан сада је време да је исправите

Српска православна црква и њени верници данас прослављају светог Марка или Марковдан

1683472597_Untitled.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Свети апостол и јеванђелист Марко се слави два дана после Ђурђевдана. Свети Марко је писац Јеванђеља, које носи његово име - Свето Јеванђеље по Марку.

Марко је био син Марије, која је била пријатељ хришћанима. Био је сапутник и помоћник апостола Петра, који га је у својој првој посланици сином до духу. Према предању када је Марко био с Петром у Риму, верници су га замолили да им пише о животу и чудима Исуса Христа, и управо тако настаје његово Јеванђеље.

Петар је Марка поставио за епископа и послао га у Мисир да проповеда. Касније одлази у Пентапољ, па у Александрију, где је засновао хришћанску цркву и поставио епископа, свештенике и ђаконе.

Марко је своју проповед Марко потврђивао многобројним великим чудима. Када су га незнабошци оптуживали да разара њихову идолопоклоничку веру и када је градоначелник почео да га тражи, Марко је поново побегао у Пентапољ, где је наставио своје дело. Марко се после две године вратио у Александрију, на велику радост верника, чији се број вишеструко повећао.

Тада су га ухватили незнабошци, везали га и вукли по калдрми вичући: "Повуцимо вола у обор". Тешко повређеног и крвавог бацили су га у тамницу, где му се прво јавио анђео који га је храбрио и крепио. Затим му се јавио и сам Исус Христ, који му је рекао: "Мир Теби, Марко, јеванђелисте мој", а Марко му је одговорио: "Мир и теби, господе мој Исусе Христе". Злобни људи су сутрадан извукли Марка из тамнице и поново га вукли по улицама и поново викали: "Повуцимо вола у обор". Изнурен и изможден, Марко је изустио: "У руке твоје, господе, предајем дух мој", и умро, 68. године у Александрији.

Веровања на Марковдан

Марковдан се у Србији обележава и празнује од давнина. Веровало се да ће онога ко се данас огреши и не испоштује апостола Марка стићи казна у виду олуја и громова који ће му уништити имање. Зато на данашњи дан земљорадници ништа не раде на својим њивама.

Ово се сматра “благим даном”, временом за одмор и молитву. Ова традиција се пренела и на остала занимања – данас никако не треба радити јер се верује да Свети Марко хода светом са корпом пуном града, па оном ко ради шаље невреме које ће га пратити преко целе године.

Такође, ово је лош дан за спавалице! На овај дан, верује народ, никако не ваља дремати преко дана јер ће се онда бити бунован, поспан и болешљив преко целе године.

Изузетак су они који су већ “згрешили” и спавали на Ђурђевдан – они треба да одремају неко време и на Марковдан јер ће тако “поништити дејство” пређашњег сна и неће их стићи “казна”.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas