Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАЗНИК

Данас је ПЕТРОВДАН: Овога јутра умијте се росом, а ови обичаји СТРОГО забрањују једну ствар

Српаска православна црква и њени празници, прослављају један од највећих празника Петровдан

1657526797_petrovdan-2.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Уочи великог празника бере се цвеће и пале се лиле.

Петар је био чудотворац

Свети апостол Петар биоје рибар и најпре се звао Симеон. Он је први од ученика јасно изразио веру у Господа Исуса рекавши: "Ти су Христос, Син Бога живога".

Прочитајте још: Верници данас обележавају ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТИХ БЕСРЕБРЕНИКА КИРА И ЈОВАНА: Ову молитву изговарамо

Лечила је и само његова сенка

Петар је чинио моћна чуда: лечио је болесне, ваксрсавао мртве, чак су се и од његове сенке исцељивали болесници. Имао је велику борбу са Симоном Волхом, који се издавао за бога, а уствари био је слуга сатанин. Најзад га је посрамио и победио.

Цар Нерон је Петра осудио на смрт

По заповести опакога цара Нерона, Симоновог пријатеља, Петар је осуђен на смрт. Поставивши Лина за епископа у Риму и посаветовавши и утешивши стадо Христово, Петар је пошао радосно у смрт. Видећи крст пред собом, замолио је џелате, да га разапну наопако, пошто је сматра осебе недостојним да умре као Господ.

Павле је био гонитељ хришћана

Свети апостол Павле био је родом из Тарса, најпре се звао Савле, а био фарисеј и гонитељ Хришћанства. Према предању био је десет година млађи од Христа. Поверовао је у његову проповед и постао један од навећих проповедникаи теолога прве хришћанске цркве.

Овај празник у Србији се обележава као слава многобројних православних породица.
Пошто је испунио дане и ноћи трудом и страдањем за Христа, организовао цркву у многобројним местима, могао рећи: "Не живим ја, него Христос живи у мени", тада је био посечен у Риму, у време цара Нерона, кад и апостол Петар.

Петровдан се сматрао календарском границом у години, као један од кључних датума летњег циклуса празника, и често се повезује с Ивањданом. Обележава промене у природи које доносе следеће годишње доба и хладније време, а прати га много обичаја.

Шта се ваља на данашњи дан?

Постоји обичај код Срба да се за Петровдан на трговима пале лиле, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе. Деца припреме савијену брезову кору у коју нагурају сламу, запале је и обилазе торове и колибе. 

Тај обичај се симболише време када су верници прогоњени и мучени, често везивани за дрвене стубове и живи спаљивани. Данас се верује да ће те буктиње, које обично носе деца, донети здравље и благостање у домаћинству.

У неким селима јужног Баната на Петровдан ујутру разносе јабуке првим суседима за душу умрлих, а понегде се јабуке односе у цркву на освештење.

Због тога се на данашњи дан у неким крајевима Србије носе јабуке на поклон првим суседима, а неки их носе и у цркву на освећење. У неким крајевима деца са запаљеним лилама иду од куће до куће и домаћини им деле дарове.

Општи је обичај да се за Петровдан месе колачи са јабукама који се зову "петровача".

Некада је народ рано ујутро на овај дан стоку прскао водом да би била здрава, а чобани су плели венце и стављали их стоци на рогове.

Слављем овог великог православног празника завршава се Петровски пост и почиње причешће верника који су поштовали правила предвиђена каноном цркве. С тога је обичај да се закоље гуска, како би се домаћини омрсили.

Требало би рано да устанете и "окупате се" у зрацима излазећег сунца. За добро здравље током целе године умијте се росом. Након тога уберите цвеће и док од њега плетете венчић, размишљајте о некој жељи. Венчић држите у кући све док вам се жеља не оствари. Усамљене особе треба да наберу букетић цвећа, ставе га на јастук и тако преспавају, па се верује, да ће пронаћи своју љубав.

Прочитајте још: Верници данас обележавају Преподобног Сампсона Странопримца: Данас би требало да помогнете сиромашнима и изговорите ову молитву

 

Шта се не ради на данашњи дан?

На Петровдан се ништа не ради у пољу, нарочито се не упрежу коњи у кола. Општи је обичај код Срба у Војводини да се до Петровдана нису смеле сећи јабуке ножем, нити се смело јабукама лоптати, или пак ударати једну о другу јабуку, јер се веровало, да ће ако се то чини, падати крупан град и уништити усеве.

На овај дан се ни башта не залива, због претње да ће страдати или имати штете од грома свако ко не поштује ову забрану.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas