Обичај је да се на Петровдан спреми пита или колач од јабука, јер се верује да Свети Петар у рају деци дели ово воће
Од давинана су наше мајке и баке упрво на Петровдан спремале колач од јабука званих Петроваче. То би била посластица за сву децу, прослава за велики празник и уједно означавање завршетка петровског поста.
Данас вам доносимо 3 најбоља и најсочнија рецепта за колач од јабука:
Колач од 2 јабуке и од 5 минута
Потребно је за бисквит:
- 2 јаја
- 1 чаша шећера (200 г)
- 1 чаша млека (200 мл)
- 1/2 чаше уља (100 мл)
- 2 чаше брашна
- 1 прашак за пециво (12г)
- 1 ванилин шећер
Још:
- Потребне су нам 2 јабуке
- 2 кашике какаа или чоколаде у праху
Припрема:
Јабуке ољуштите, па их исецкајте и ставите прве на пек папир. Умутите јаја, шећер, млеко уље, брашно, ванил шећер и прашак за пециво. Пола смесе преручите преко јабука, а у остатак додајте 2 кашике кака и измешајте па ставите преко колача. Колач печемо у загрејаној рерни на 180 степени око 30 минута.
Хладан колач посути шећером у праху.
Пријатно!