· · Коментари: 2
ПРАЗНИЧНИ ОБИЧАЈИ

Срби, славимо СПАСОВДАН: Данас је црвено слово, светац СПАШАВА КУЋУ, а ако га не испоштујете НЕЋЕ БИТИ ДОБРО!

Српска православна црква и верници данас славе један од највећих хришћанских празника, Вазнесење Господње - Спасовдан. Ово је истовремено и слава града Београда

spasovdan-spc.jpg
Фото: СПЦ

Спасовдан је један од десет празника посвећених Господу Исусу Христу. Према црквеном календару, он се обележава 40 дана после Васкрса, увек у четвртак, а десет дана пре Светих Тројица (Духова).

На данашњи дан, Исус Христос се узнео на небо и сео с десне стране Бога

Овај дан је сећање на дан када се Исус Христос, четрдесети дан после васкрсења последњи пут јавио својим ученицима – дванаесторици апостола и узнео на небо. Тек тада је, како се верује, „сео с десне стране Бога“.

Прочитајте још: "Идите где сте пошли и ништа не причајте": Јован је на ГРОБЉУ видео три жене у белом и решио све да ОТКРИЈЕ

Спасовдан је сточарски и ратарски празник, који се слави и као Крсна слава.

Слава града Београда
Слава града Београда ипак ће бити обележена данас, али због епидемије корона вируса, неће бити литије улицама престонице.Патријарх ће у 9 часова одржати  литургију у Вазнесењској цркви, а након тога, обележавање градске славе биће настављено у здању Старог двора, ломљењем славског колача.

Млади у Шумадији изјутра одлазе у брда и беру девесиље које после стављају око карлица са млеком да им се боље ухвати кајмак. После одлазе на ливаде са девојкама где беру и друго цвеће. Ту се развија коло и играју сеоске игре. На овакве игранке се често долазе и из других мањих села.

Прочитајте још: БОЖЈА ОПОМЕНА? Храстови код Јагодине ПАДАЈУ, а мештани говоре о ЗАПИСУ СТАРОМ 250 ГОДИНА

Верује се да се на данашњи дан не ради никакав тежак посао. Ово је велики празник па према веровању, на данашњи дан светац може да спаси кућу од невоље и децу од болести.

У време цара Душана, ово је био изузетно цењен и поштован празник. 

Прочитајте још: Шесторо људи је ступило у контакт са ВАНЗЕМАЉЦИМА, а ДВОЈЕ је посетило њихов васионски брод!

Традиционална цицвара
У дубљу посуду ставити 300 милилитара млека да се греје. За то време изгњечити две мање кришке сира, додати 100 милилитара уља, две кашике кајмака и једну чашу павлаке па све заједно ставите у посуду са млеком. Када смеса проври, полако, уз стално мешање додајте 100 грама кукурузног брашна. Мешајте док се смеса не згусне. Склоните са ватре, па прохлађено послужите уз кисело млеко или јогурт.

На Спасовдан се изјутра не једе ништа док се не окусе јагоде. Понегде се чак и веровало да не ваља окусити ново воће, ако су неком деца умирала, док најпре неразделе сиротињи од тог новог воћа за душу своје деце, јер ће, у противном, на оном свету деца остати без тог оброка и гришће своје прсте уместо оброка, говорећи да су им га родитељи појели.

Прочитајте још: Кнез Лазар је бацио КЛЕТВУ на једно село код Јагодине, а она се обистинила 2010. године!

За Спасовдан као крсну славу клало се јагње и спремала се цицвара.

На Спасовдан никако не ваља спавати преко дана да се не би дремало читаве године. На тај дан богатији су после одласка у цркву позивали госте на ручак, а мање имућни су настављали дружење испред цркве где се народ окупљао и веселио. Био је и обичај да се на Спасовдан, пре сунца, купа у реци или мору.

Прочитајте још: Пусти Стаљина, Рузвелта и Черчила, ИДИ И УБИЈ ТЕСЛУ! Да ли је Хитлер ликвидирао српског научника?(Видео)

У многим селима, на овај празник, иде литија односно крстоноше. Раније је литија кретала из цркве и правила круг, опход око села застајући код зписа, односно молитви. Кад обиђу цело село враћају се цркви одакле су и пошли. После тога се за све учеснике организује заједнички ручак. Данас, литија не излази из порте и обилази само око цркве.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.