· · Коментари: 0

Данас је СВЕТА ЕКАТАРИНА: Жене, изговорите ову молитву и ипуниће вам се посебне ЖЕЉЕ

Потребно је молити се сваке вечери током 40 дана и жеља ће бити услишена

1670326165_ekatarina.jpg
Фото: СПЦ

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Свету великомученицу Екатерину. Била је ћерка цара Константина. Након очеве смрти, живела са мајком у Александрији. Мајка јој је била потајна хришћанка, која је преко свог духовног оца привела и Екатерину вери Христовој.

Прочитајте још: Данас је СВЕТИ АЛЕКСАНДАР НЕВСКИ: Ујутру обавезно урадите једну ствар, а уколико вам гости долазе, понудите их овим

Екатерина је била врло даровита од Бога и добар познавалац грчке филозофије, као и медицине, реторике, логике, а красила ју је и телесна лепота. Када је цар видео да је богата знањем и мудрошћу позвао је педесет најмудријих људи, да се с њом препиру о вери и да је посраме.

Према православној традицији постоји веровање да се овој светитељки моли онај ко жели да упозна љубав свог живота...

На крају Екатерина је њих надмудрила и посрамила. Разјарени цар је наредио да се свих педесет мудраца сагоре у огњу. Ови мудраци, по молитви свете Екатерине, пред смрт су исповедили  име Христово и постали хришћани. После многих мучења Екатерина је посечена мачем у својој осамнаестој години, 24. новембра 310. године.

Њене мошти чувају се на Синају. Манастиру Свете Катерине свети краљеви Драгутин и Милутин даривали су бројне поклоне који се чувају у манастирском музеју и библиотеци. Крајем 14. века игуман Синајског манастира био је Србин, Јоаникије.

Народна веровања и обичаји

Према православној традицији постоји веровање да се овој светитељки моли онај ко жели да упозна љубав свог живота. Потребно је молити се сваке вечери током 40 дана и жеља ће бити услишена.

Прочитајте још: Црква и њени верници данас славе СВЕТЕ АПОСТОЛЕ ФИЛИМОНА, АПФИЈА И АРХИПА: Изговорите ове речи за спас од невоља

"Врлинама као светлошћу сунчаном си просветила неверне мудраце, и као пресветли Месец ноћним путницима, одагнала си таму неверја, и царицу си уверила, и заједно са њом и мучитеља си изобличила, богозвана невесто, блажена Екатерина. Са жељом си дошла у небески Дворац ка прекрасном Женику Христу, и од Њега си царским венцем увенчана: Њему са Анђелима предстојећи, моли се за нас, који славимо преславну успомену твоју."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.