· · Komentari: 0
svetac

Crkva i njeni vernici danas slave SVETE APOSTOLE FILIMONA, APFIJA I ARHIPA: Izgovorite ove reči za spas od nevolja

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svete apostole Filimona, apfija i arhipa, svetitelje iz 1. veka

1670164784_sveci.png
Foto: Youtube/printscreen

Prema legendi u koju veruju hrišćani, osim dvanaest velikih apostola koji su poznavali Isusa i bili njegovi prvi učenici, Bog je izabrao još sedamdeset drugih apostola koji će propovedati Jevanđelja i širiti hrišćanstvo. Neki od tih "malih apostola" bili su i Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija.

Apostol Pavle pominje Svetog Arhipa u poslanici Kološanima i Filimonu, nazivajući ga svojim "drugarom u vojevanju".

Sveti Filimon ostao je upamćen po tome što je u gradu Kolosaju imao kuću koja je bila središte hrišćanstva, gde su se vernici okupljali na molitvi. Nakon nekog vremena, Filimon je postao i misionar koji je, putujući po svetu, širio hrišćanstvo i božiju misao.

Sveta Apfija bila je Filimonova žena i život je provela služeći u kući, koju su ona i njen muž pretvorili u pravu, malu crkvu.

Život ovo troje svetitelja iz korena se promenio u danu kada se slavio praznik neznaboškoj boginji Artemidi. Svi hrišćani sabrali su se na molitvi u Filimonovoj i Apfijinoj kući kada su, prema priči, neznabošci upali, uništili crkvu i zarobili sve vernike.

Pročitajte još: SRPSKA ŠLJIVOVICA: Dobila status kulturnog nasleđa UNESCO-a

Sveti apostoli Arhip, Filimon i Apfija, kao vođe, nakon toga su stavljeni na strašne muke - šibani su i udarani, a nakon toga zakopani u zemlju do pojasa i gađani kamenjem. Tokom ovog mučenja, preminuli su Filimon i Apfija, ali je Arhipa snašla još surovija sudbina. NJega su, jedna živog, izvadili iz rupe i ostavili deci da se "igraju" - predanje kaže da su upravo ona bila ta koja su ga izbola noževima i konačno usmrtila.

Ipak, kao onima koji nisu znali šta čine, Sveti Arhip je oprostio deci ovaj strašan greh i mirno i radosno krenuo u susret svojim prijateljima Svetom Filimonu i Apfiji. Zato verovanje kaže da se na današnji dan mire zavađeni i opraštaju greške onima koji su se o nas ogrešili.

Molitva

"Apostole Sveti Arhipe, moli Milostivoga Boga, da oproštaj grehova podari dušama našim."

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.