Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Данас је СВЕТИ ЕМИЛИЈАН ИСПОВЕДНИК: Проповеда о ономе што би сви верници требало да поштују

Српска православна црква и њени верници данас славе Светог Емилијана Исповедника

1660991915_profimedia-0380401446.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Свети Емилијан је био кизички епископ и Христов Исповедник који се због аскетског живота удостојио архијерејства, али је доживео и многа страдања за време цара Лава ИИИ Исавријанца иконоборца.

Приморавали су га да се одрекне начин аживота који је одан Богу, али нису успевали да га покоре, остајао је непоколебљив и веран својој вери.

Због тога је претрпео много мука од јеретика, прогањали су га у водили у тамницу. Он је то трпео у нади да ће за та страдања добити вечни мир.

Прочитајте још: Ко су плувиофили? Већина се радује сунцу, али постоје и други типови људи

Беседа на данашњи дан:

Ратови међу хришћанским народима нису исто што и ратови међу незнабошцима. Незнабошци су ратовали с поносом, хришћани ратују са стидом. Незнабожачке вере населиле су своје небо само ратницима, хришћанска вера обећава небо светитељима.

Као што хришћани понављају, по слабости, и друге неке грехе незнабожачке, тако понављају и грех ратовања. Но Бог испитује срца и зна, с каквим настројењем незнабошци греше, а с каквим хришћани.

Одрицали су се Христа фарисеји, одрекао га се и Петар. Но фарисеји су га се одрицали са злобом непокајаном, а Петар га се одрекао са стидом, и опет га признао с покајањем.

Порчитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: Често чујемо "кафа за понети", али ево због чега ово никако није исправно

Но шта да кажемо, браћо, о мачевима и копљима страсти, којима убијамо душе своје и душе својих ближњих? О кад би расковали те мачеве у раонике, да дубоко оремо душе и сејемо благородно семе мира Христова у себи!

И кад би расковали та копља у српове, да жањемо коров у душама и спаљујемо! Тада би се мир Христов водворио у душама свију нас, као што се водворио у душама светитеља. Ко би онда и помислио на рат против суседа, и народа суседних?

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas