· · Коментари: 0

ДАНАС ЈЕ СВЕТИ ГРИГОРИЈЕ БОГОСЛОВ: Заштитник ђака, мудрих и учених људи, изговорите ову молитву за спас душе

Српска православна црква и верници славе празник посвећен цариградском архиепископу из 4. века, и једном од најученијих хришћанских светитеља.

1675693403_svetac-7-februar.jpg
Пхото: wикипедиа

Свети Григорије Богослов, је још пре него што се крстио и посветио живот цркви, важио за ученог и мудрог човека. Учио је у Атини заједно са Василијем Великим и Јулијаном Одступником.
Свети Григорије важи за једног од најученијих хришћанских светитеља. Саставио је многобројна дела, од којих су му најславнија она из Богословља (због чега је и назван Богословом). Током свог архиепископовања у Цариграду, доста је писао против јеретика, а прославило га је дело Беседе о Светој Тројици. Након што се повукао са функције архиепископа Свети Григорије је напустио Цариград, и остатак живота провео повучен, у молитви и писању књига које се и данас проучавају.
Иако је целог живота био слабог здравља, ипак је доживео дубоку старост и умро у 80. години живота. Мошти су му пренете у Рим, док му се глава налази у Успенском собору у Москви.

Био је заштитник мудрих и учених људи.

Како је реч о једном од најученијих хришћанских светитеља, у неким крајевима Србије, Свети Григорије Богослов данас важи за заштитника учених људи.
Стари кажу, да ђаци који имају проблем са савлађивањем неког градива на данашњи дан треба пажљиво да прочитају лекције које их муче, и да се након тога помоле Светом Григорију. Верује се да ће тако научено градиво бити заувек запамћено, па ни добра оцена неће изостати.

Молитва:

'' Пастирска свирала богословља твога, говорничке победи трубе, јер као да је из дубине духа тражена, приложи се доброти твога гласа: Зато моли Христа Бога, оче Григорије, да спасе душе наше.''

Када на Сабору 381. године, наста расправа око његовог избора за архиепископа, он се повуче сам, изјавивши: "Не могу нас лишити Бога они који нас лишавају престола".

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.