Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Данас је свети Јефрем Сирин: Велики је заштитник ових људи

Српска православна црква и њени верници славе дан посвећен Преподобном Јефрему Сирину

1707487566_Untitled.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Јефрем Сирин рођен је у Сирији у породици сиромашних родитеља за време цара Константина Великог. Према предању живео је бурну младост, био је ратник, неумерено је трошио и понашао се разуздано.

У једном тренутку решио је да се промени и окрене нови лист. Потпуно је променио живот, посветио се молитви и Богу. Био је ученик светог Јакова Нисибијског, а савременик и пријатељ Василија Великог.

Један спис говори да се "лила мудрост с језика његовог као медени поток, а из очију су му непрестано текле сузе".

Био је јако вредан, писао је књиге и подучавао монахе и народ, па су иза њега остала многобројна дела која се и данас проучавају. Најпознатија је молитва уз Часни пост: Господи и Владико живота мојего.

Понуђено му је место епископа,  али је Јефрем то одбио и до краја живота живео у миру и дубокој молитви. Умро је у дубокој старости 378. године.

Свети Јефрем је заштитник свих оних који су увидели своје грешке и сада покушавају да их исправе. Његови списи и данас омекшавају срца многих који су дубоко загазили у грех и враћају их Христу и вери. Зато се верује да ће данас грехови бити опроштени свима који од Преподобног Јефрема Сирина и Бога искрено затраже опроштај и помоле се.

Молитва Светом Јефрему

"Потоцима твојих суза бесплодну пустињу си обрађивао и уздасима из дубине душе, умножио си великим трудом своје таланте. Био си свећњак свету, сијајући својим чудесима, Јефреме оче наш: Моли Христа Бога, да спасе душе наше."

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas