Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Данас је СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ: Ове ствари морате испоштовати на ЦРВЕНО СЛОВО

Нема веће хришћанске светиње од моштију Светог Василија Острошког јер је по броју ходочасника манастир Острог на трећем месту у свету после Јерусалима и Свете Горе

1652292131_svvasilije.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Српска православна црква данас прославља Светог Василија Острошког, чије се мошти као велика светиња чувају у манастиру Острог, у Црној Гори и место су ходочашћа за вернике свих религија.

Свети Василије Острошки (Јовановић) рођен је у селу Мркоњићи, Попово Поље у Херцеговини, у Републици Српској. Родио се 28. децембра 1610. године, од побожних и благочестивих православних родитеља Петра и Анастасије Јовановић. На крштењу су му родитељи дали име Стојан. Замонашио се у требињском манастиру Успенија Пресвете Богородице и као монах убрзо се прочуо због свог подвижничког живота, а касније је изабран и посвећен за епископа захумског и скендеријског.

Као архијереј живео је у манастиру Тврдош одакле је утврђивао у православљ у вернике. Када су Турци разорили Тврдош, светитељ се преселио у манастир Острог, где је наставио свој опасни подвижнички живот.

Упокојио се у Господу 1671. године, а његове чудотворне мошти и његов гроб чувају се до данашњег дана. Православни верници овог светитеља поштују и светкују у свим српским земљама. У народу је Свети Василије познат по свом подвижништву и многобројим чудотворним исцељењима.

Прочитајте још: Уписао се у ГИНИСОВУ КЊИГУ РЕКОРДА: 84 године ради у истој компанији и има два савета за све људе (ВИДЕО)

Поклоничка путовања народа у Острог почела су још за земаљског живота Светог Василија, настављена су по прослављењу његових светих моштију и трају и данас. Осим празника Светог Василија, дани сабора у Острогу су Тројичиндан, Петровдан, Илиндан и дан Успења Пресвете Богародице. У те дане у Острогу се окупља и по десет, двадесет хиљада побожних поклоника.

Шта морате испоштовати данас

Чуда која су се догодила приликом молитви Светом Василију су многоборјна. Једно веровање каже да они које се заветују да ће на Светог Василија отићи на Духове у манастир Острог, њихова болест или болест њихових ближњих  биће као "руком однесена".

Ако решите да потражите помоћ овог свеца, од сутра треба да почнете строги пост који треба да траје све до Тројица или Духова и да одете на Острог и тамо се причестите. Ако познајете особу која се спрема на овакво путовање, требало би да јој однесете уље, тамјан и памук да са собом понесе и да то остави код свеца "да преноћи".

Памук, уље и тамјан који су ношени на Острог треба чувати за "не дај Боже".

Данас по народном вјеровању не би требало да обављате тешке послове, али ваљало би да се очисти кућа, како би, према веровању, читаве године у дому владали хармонија и мир. 

Још једно веровање каже да данас треба да сеискрено помолите чудотворцу – верује се да ће свака искрена жеља из дубине срца бити испуњена.

Верује се да Свети Василије мири завађене, укроћује самовољне, збратимљује разбраћене и исцељује болесне.

 

Прича из Другог светског рата

У фебруару 1942. године, за време бомбардовања манастира Острог, једна граната из немачког брдског топа ударила је у камени зид изнад Горњег манастира, разбила врата на црквици Часног Крста, али није експлодирала.

Граната се од пада разбила на двоје. Стручним испитивањем касније је утврђено да је граната била сасвим исправна. Верује се да Светитељ то није допустио. Ова граната се и данас чува у Горњем манастиру.

Бонус видео:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas