Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
празник

Данас је Туциндан: Верује се да празник потиче из давних времена, а ДВЕ СТВАРИ би посебно требало да испоштујемо

Данас се обележава дан Светих мученика Критских, дан уочи Бадњег дана, а овај дан у православном календару уписан и као Туциндан.

1641305620_22ca0c936a4397280b2cec18f88dc47cbeb80207.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Критски мученици звали су се Теодул, Сатурнин, Евпор, Геласије, Евникијан, Зотик, Помпије, Авгатопус, Василид и Еварест. Страдали су за Христа у време гоњења Декијева 250. године.

Када су их извели на губилиште, били су радосни, па су се чак и препирали који од њих ће први да буде посечен, јер је сваки од њих желео да први пође ка Христу љубљеном.

Православни верници данас обележавају и Туциндан

На овај дан дана се према традицији коље и припрема печење за Божић. Некада се прасе или јагње које ће бити на трпези за празник "тукло", па одатле назив Туциндан.

Прочитајте још: Само ЈЕДНА СТВАР је битна за СРЕЋУ: Ову причу о БОГАТСТВУ треба читати на почетку сваке ГОДИНЕ

Верује се да се у Србији овај обичај задржао још из паганских времена и био у вези са приношењем жртве. Црква је овај празник прихватила јер после поста дугог шест недеља добро дође јака храна.

За Туциндан везују се многи обичаји. Један од обичаја је да се почиње са уређивањем куће и спремањем хране за Божић. Сматра се да се на данашњи дан из куће не треба давати ништа јер ће онда ствари одлазити током целе године из дома. Такође данас није добро грдити децу јер би могла целе године да буду неваљала.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas