Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
НАРОДНА ВЕРОВАЊА

ДАНАС СЕ ОБЕЛЕЖАВАЈУ ЛЕТЊИ ВРАЧИ: Верује се да браћа чудотворци помажу болеснима који изговоре ОВЕ РЕЧИ

Дамјан и Козма су по хришћанским предањима остали упамћени по томе што су бесплатно лечили

1626261341_vraci-spc.JPG
Фото: Принтсцреен Yоутубе/СПЦ
Oglas

Свети Козма и Дамјан били су врачеви, односно лекари, бесребреници и чудотворци. Њих двојица су били браћа, рођени су у Азији, а одгајани су у хришћанском духу.

Верује су да су од Бога добили дар да лече људе, а  како су га добили бесплатно, они нису ни наплаћивали људима за лечење, због чега се и каже да су били бесребреници. Летњи Свети Врачи славе се на дан 14. јула.

Једино што су тражили за узврат од својих пацијената је било да верују у Исуса Христа или да бар не изговарају његово име улудо, чак и ако не желе да приме хришћанску веру.

Свети Врачи славе се два пута у току године, 14. новембра и 14. јула.

Светитељи се на иконама и фрескама представљају у средњовековној одежди, са ковчежићима у којима су носили лекове.

Народна веровања

Празник, кажу стари, треба провести крај вољених и у кругу најближих, па дан није погодан за путовања. Народ каже да је ово дан који се посвећује молитвама за здравље и оздрављање болесних.

"Свети бесребреници и чудотворци, Козмо и Дамјане, исцелите немоћи наше, бесплатно сте добили дар исцељења, бесплатно нам га и дарујте."

Ову молитву требало би читати почев од данашњег дана, 40 дана за редом, и бићете здрави онолико колико верујете да вам то може помоћи.

Такође, на празник Врачи болесни дају завет Светом Козми и Дамјану да ће их посебно славити након оздрављења. Обичај је да се и здрави људи на овај дан помоле Богу и Врачима за здравље својих ближњих, а верује се и да Свети Козма и Дамјан чувају од удара грома.

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas