· · Коментари: 0
светац

Данас се слави СВЕТА АНИСИЈА: Верује се да ће девојкама и женама ово донети срећу и љубав

Српска православна црква и верници данас славе Свету мученицу Анисију.

1641976613_240074_sdsss-1000x0_f.jpg
Фото: СПЦ

Света мученица Анисија живела је крајем 3. векла, рођена је у Солуну у породици угледних и богатих хришћана. Међутим, рано је остала сироче и након тога распродала је сву своју имовину и решила да живи искључиво од свог рада.

Света Анисија

Читавог живота је држала строги пост, а добар део дана је проводила у молитви. Предање каже да је јако мало спавала и да је говорила како је “опасно спавати када непријатељ бди”.

Прочитајте још: Да ли доносите новогодишње одлуке? Две су заједничке већини људи на свету

У то време цар Максимијан је издао проглас по коме свако може да убије особу за коју посумња да је хришћанин, без суда и осуде. За Анисију, која никада није крила своју веру, тада је наступило опасно време.

Према причи, она је једног дана кренула у цркву и налетела на неког војника. Он је покушао да јој се удвара, на шта се Анисија прекрстила и, како он није хтео да одустане, пљунула га у лице. Војника је ово толико наљутило да је одмах мачем пробоо девојку и Анисија је одмах умрла.

Како је Света мученица Анисија била јако млада када је пострадала (неки извори кажу да је у тренутку смрти имала само 19 година) она се данас сматра заштитницом невиних и смерних девојака. Све оне, верује се, треба да се данас искрено и дубоко помоле Светој мученици Анисији. Њихов живот биће тако испуњен срећом и љубављу.

Прочитајте још: Која је разлика између ЈУЛИЈАНСКОГ и ГРЕГОРИЈАНСКОГ календара и где је нестало 10 дана?

“Овчица Твоја Исусе, Анисија, зове силним гласом: “Тебе Жениче мој љубим и тражећи Те страдам, и распињем се и сахрањујем у крштењу Твоме. И страдам ради Тебе, да бих царствовала с Тобом, и умирем за Тебе, да бих живела с Тобом. Прими ме као чисту жртву, с љубављу жртвовану за Тебе.” Њеним молитвама, као Милостив, спаси душе наше.”

Ипак, када је у питању ова светитељка, није реч у тачности молитве. Нема потребе да она буде научена напамет и само “изрецитована”. Ствар је у искрености и дубини речи које се изговарају, па ће свака молитва, докле год је изговорена из срца, помоћи.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.