Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Данас се слави СВЕТАЦ који симболише пријатељства: Позовите вама драге особе, ОВАЈ ГЕСТ је посебно важан

Српска православна црква и верници данас славе Светог мученика Полиевкта.

1642841651_682df1881c2ef440e02f4be8a5d6f129557062e4.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Црквени списи кажу да је јерменска земља наквашена крвљу многих хришћана који су вековима на том подручју страдали због своје вере. Ипак, прва крв која је за Христа била проливена ту била је, према предању, крв Светог Полиевкта.

Прича о животу овог светитеља сматра се једном од најлепших прича о пријатељству и снази братске љубави. Према легенди, Полиевкт је имао најбољег друга, звао се Неарх и био је хришћанин.

Прочитајте још: Да ли знате одакле одакле потиче веровање да фраза "Пу, пу, да куцнем о дрво" доноси срећу?

Полиевкт није био крштен. Био је млад и желео је пре свега да се добро проводи и лагодно живи.

Међутим, средином 3. века, у време цара Валеријана, почели су страшни прогони хришћана. Неарх је знао да ће ускоро доћи и до њега и мирно је чекао на смрт. Једина жалост му је, према предању, била та што није свог пријатеља успео да убеди у исправност своје вере и љубави према Исусу.

Када је Полиевкт сазнао шта ће се догодити Неарху и колико је чак и поред смртне опасности у којој се налазио његовом другу стало да он постане хришћанин, обећао је да ће се крстити. Ово је Полиевкту променило живот! У сну му се јавио Бог који је "скинуо с њега старо одело и обукао га у ново, пресјајно, и поставио га у седло крилатоме коњу".

Светитељ је ово схватио као знак да не треба да се крије! Отишао је у град и наочиглед свих исцепао цареву заповест о прогону хришћана, а затим је и полупао многобожачке кипове.

Затворен је и убрзо осуђен на смрт. Када је изведен на губилиште, у маси људи која је дошла да гледа погубљење, угледао је Неарха коме је, како прича каже, тада викнуо:

"Спасавај се, драги мој друже! Сети се завета љубави међу нама утврђенога!"

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: Да ли је правилно "ИНЖИЊЕР" или "ИНЖЕЊЕР"? Одговор би вас могао изненадити

И Неарх је касније пострадао као мученик и постао светац. Празнује се 22. априла, само неколико месеци након празника посвећеног његовом нераздвојном другу Светом мученику Полиевкту.

Свети мученик Полиевкт заштитник је сваког искреног пријатељства и братске љубави. На његов празник људи се и данас често братиме и пријатељима поклањају мале знаке пажње како би им показали колико им је стало до њих.

Данас обавезно позовите пријатеље и вама драге особе! Чак и ако им не купите ништа, нађите се и проведите мало времена заједно. Јер, није ствар у даровима! Ствар је у пажњи и љубави коју показујемо и најситнијим гестовима. А то нема цену!

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas