Oglas
· · Komentari: 0
PRAZNOVERJE

Da li znate odakle odakle potiče verovanje da fraza "Pu, pu, da kucnem o drvo" donosi sreću?

Ovaj običaj potiče iz 19. veka i u svakoj kulturi postoji različito objašnjenje

1642765896_idaranje.jpg
Foto: Freeimage
Oglas

Praznoverje “kucanje o drvo” poznaje nekoliko kultura, koje veruju da će se time prizvati sreća ili odbiti nesreća.

Pročitajte još: KAKO SE PIŠE: Da li je pravilno "INŽINJER" ili "INŽENJER"? Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Jedno od najčešćih objašnjenja je da ovaj običaj potiče iz vremena Kelta, koji su verovali da bogovi žive u stablima drveća. Najverovatnije su tako pokušavali da dobiju zaštitu od natprirodnih bića i oraspolože se. Po drugim autorima, želeli su da se zahvale za dobro raspoloženje koje ih prati.

kucanje o drvo je povezano sa natprirodnim bićima

Kod hrišćana se ovaj fenomen povezuje sa Hristovim raspećem., odnosno drvo o koje kucaju povezuju sa drvetom na kom je On bio razapet. Prema većini teorija “kucanje o drvo” je povezano sa natprirodnim bićima, ali u različitom kontinentima. Istoričari međutim, smatraju da je ovaj običaj povezan sa novijim vremenom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas