Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
светац

Данас СЛАВИМО ЛЕТЊИ АРАНЂЕЛОВДАН: Идеално време за нове почетке, а ево шта треба да избегавају сви верници

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Светог архангела Гаврила

1658773342_b46919bbcfde2b857c7d815e497b9d5853a6b2f0.jpg
Фото: WИкипедиа
Oglas

У народу је данашњи празник познат и као летњи Аранђеловдан. Иако овај  празник није обележен црвеним словима у црквеном календар, црква и верници му придају велики значај. Према предању архангел Гаврило је најавио најважније догађаје у хришћанству.

Установљен је у 9. веку на Светој гори поводом јављања архангела Гаврила у келији код Кареје када је прстом исписао песму Богородици.Свети архангел Гаврило саопштио је пророку Мојсију како је настао свет, а пророку Данилу тајне о будућим царствима. Светој Ани је саопштио да ће родити деву Марију, а светој Деви у Назарету благовестио зачеће и рођење Божјег сина.

Прочитајте још: 5 најлепших кратких ЖЕНСКИХ имена: Она имају јаку симболику и прелепо значење

Обичаји на данашњи дан

Свети архангел Гаврило је симбол мира, љубави и радости. Сматра се да је данашњи дан одличан за почетак нечега што сте одлагали или за почетак остваривања свих нових идеја и циљева. Од старих обичаја постоји онај који каже да се на овај празник моле жене које желе да се остваре у улози мајке.

Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода, а православним верницима се забрањује сваки физички рад.

Најпознатија фреска анђела налази се у средњовековном манастиру Милешева. Позната је као Бели анђео и изуетно је цењена у целом свету.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas